Biden: Kandidovaću se za predsjednika i sljedeće godine

0
46

Američki predsjednik Joe Biden obavit će danas rutinski sistematski pregled ključan za najstarijeg američkog predsjednika dosad, uoči izbora koji se održavaju naredne 2024. godine.

Bijela kuća obećala je objaviti nalaz ljekara za 80-godišnjeg predsjednika. Biden je svoj posljednji sistematski pregled obavio 19. novembra 2021., uključujući i kolonoskopiju pod općom anestezijom.

Republikanska kampanja za izbore 2024. već je uveliko počela, pa će ovaj put nalaz biti pod još većom lupom.

Uprkos slabim rezultatima anketa, demokrat Biden već neko vrijeme najavljuje da se namjerava ponovno kandidovati, što bi moglo dovesti do ponovnog okršaja između njega i njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

Svoje je ovlasti tada na sat vremena i 25 minuta prenio na potpredsjednicu Kamalu Harris, čime je ona postala prvom ženom s predsjedničkim ovlastima u američkoj historiji.

Bidenov ljekar Kevin O’Connor tada je kazao kako je Biden zdrav čovjek spreman vršiti predsjedničke dužnosti.

No istaknuo je i relativno minorne znakove starosti, kao što su Bidenovo ukočeno držanje koje je pripisao blagom neuralnom poremećaju koje zahvata stopala, kao i čest kašalj uzrokovan refluksom.

Biden ne puši, ne pije, bavi se sportom te nije imao ozbiljnih zdravstvenih problema od operacije na mozgu 1988. godine.

Prošlog jula bio je pozitivan na COVID, no imao je samo lakši oblik bolesti No njegova dob često je na meti republikanske opozicije.

Neki njegovi protivnici tvrde da nije sasvim priseban, te ističu momente zbunjenosti i nerazgovjetnosti. Biden je u više navrata napomenuo da je u djetinjstvu mucao.

Nikki Haley, 51-godišnja republikanka koja se nedavno priključila kampanji za izbore 2024. u srijedu je pozvala na psihološko testiranje svih kandidata koji su stariji od 75 godina.

Testiranje bi se odnosilo i na bivšeg predsjednika Trumpa koji je navršio 76 godina, a kojeg je Haley svojom kandidaturom izazvala.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime