Britanska i američka kompanija najavile otvaranje novih radnih mjesta u BiH

0
65

Na konferenciji za medije koja je danas održana u Sarajevu, u rezidenciji britanskog ambasadora u BiH, objavljeno je uspostavljanje partnerstva između britanske konsultantske grupacije Alfa Energy i američke kompanije Edison Energy.

Kako je naglašeno, kroz ovo partnerstvo, novoosnovana jedinstvena globalna kompanija proširila je svoje prisustvo u 22 zemlje Evrope i širom Sjeverne Amerike, a za BiH bi ovo u budućnosti trebalo značiti više radnih mjesta kao i dodatni vid podrške firmama u državi.

“Putem ovog partnerstva, Alfa Energy će otvoriti još više radnih mjesta ovdje i u Velikoj Britaniji te se fokusirati na pružanje podrške kompanijama u procesu dekarbonizacije na 22 tržišta na kojima sada radimo. Okončanje naše zavisnosti od fosilnih goriva znači i prestanak zavisnost od nepouzdanih država poput Rusije koje su to spremne iskoristiti kao oružje rata. Putem UK Export Finance, britanske izvozno-kreditne linije, BiH je na raspolaganju dvije milijarde funti, uključujući i za razvoj kapaciteta za obnovljive izvore i unapređenje ekonomske sigurnosti. Vlada mora uraditi više na zakonima. Oni se moraju uskladiti sa energetskom zajednicom”, rekao je ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly.

Ipak naglasila je kako je pred vlastima u Bosni i Hercegovini još mnogo posla kada je riječ o energetskoj tranziciji.

Uspješna energetska tranzicija traži da vlasti urade svoj posao i u tom smislu pred BiH je još dug put koji treba da obavi kako bi ispunila obaveze iz Pariskog klimatskog sporazuma. Pozivamo BiH da usvoji svoj nacionalni energetski i klimatski plan i to što prije te na taj način da jasan signal da je vrlo ozbiljna kada je riječ o osiguravanju ekonomskog rasta kakav nudi energetska tranzicija”, poručila je zamjenica šefa misije SAD-a u BiH.

Na konferenciji za medije obratio se i Damir Ahmović, predsjednik kompanije Alfa Energy za Evropu.

“Za Alfa Energy, BiH je bila dom mnogo godina. Naš tim u Sarajevu danas broji više od 150 uposlenika i već sada rastemo dalje dok razvijamo saradnju sa komercijalnim i industrijskim klijentima kako bismo im pomogli da dekarboniziraju svoju proizvodnju. Partnerstvo sa Edison Energy za nas znači dalje usmjeravanje investicija ka BiH, otvaranje novih radnih mjesta te osiguravanje veće energetske sigurnosti i autonomije u cijeloj regiji”, ističe Ahmović.

Izvršni direktor kompanije Edison Energy Oded Rhone objasnio je značaj ulaska ove kompanije na bh. tržište.

“Pomažući velikim i srednjim klijentima da ostvare svoje energetske i ciljeve održivosti, naša kompanija se pozicionira kao katalizator pozitivnih promjena širom BiH koje će u konačnici dovesti do jače ekonomske konkurentnosti privatnog sektora, te čišće i otpornije budućnosti.

Nakon konferencije za medije, predstavnici obje kompanije susreli su se sa nekim od najznačajnijih firmi u BiH, relevantnim domaćim akterima i međunarodnim finansijskim institucijama.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime