Budžet novog predsjednika RS-a Milorada Dodika povećan sa 11 na 56 miliona KM

0
137

Vlada Republike Srpske utvrdila je na danas održanoj 39. posebnoj sjednici Prijedlog Budžeta Republike Srpske za 2023. godinu.

Okvir Budžeta iznosi 5 milijardi i 383 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 19,4 posto u odnosu na II rebalans Budžeta za 2022. godinu.

Ovim prijedlogom se i budžet Predsjednika RS sa ovogodišnjih 10,8 miliona KM povećava na 56,5 miliona maraka.

Najznačajniji rast u budžetu Predsjednika odnosi se na rashode po osnovu korištenja roba i usluga koji su sa 7,2 miliona KM povećani na 52,6 miliona maraka, piše capital.ba.

U prijedlogu budžeta RS je navedeno:

“Rashodi po osnovu korištenja roba i usluga su planirani u skladu sa politikama štednje i ograničavanja neproduktivne potrošnje, pri čemu se vodilo računa da se ne ugrozi funkcionisanje i rad budžetskih korisnika prilikom izvršavanja aktivnosti iz njihove resorne nadležnosti. Uvećanje ove grupe rashoda je u najvećoj mjeri rezultat planiranja sredstava za realizaciju projekta podrške humanitarnim i društveno korisnim akcijama i pokroviteljstva i projekta podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu, te uvećanja rashoda za stručne usluge”.

Centralna izborna komisija BiH je ponovnim, kontrolnim brojanjem glasova, utvrdila da je novi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime