Delegacija EU u BiH uputila zahtjeve vlastima u RS-u: Politička atmosfera je pogoršana!

0
105

Izražavamo zabrinutost povodom najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o uvođenju zabrane za LGBT+ populaciju u obrazovnim institucijama, istakli su

Delegacija EU u BiH oglasila se saopćenjem za javnost povodom nedavnih dešavanja u Republici Srpskoj, za koje kažu kako predstavljaju nazadak na evropskom putu naše zemlje.

Oni su se osvrnuli na ponovno uvođenje kriminalizacije klevete, ograničavanje rada nevladinih organizacija, ali i uvođenje određenih zabrana za LGBT populaciju.

Njihovo saopćenje ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini osuđuje nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa Republike Srpske i ostatka zemlje, odbacuju temeljne evropske vrijednosti i predstavljaju nazadak na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Ovakva negativna dešavanja, štaviše, dovode u pitanje opredijeljenost vlasti Republike Srpske za napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu. Politička atmosfera u Republici Srpskoj se primjetno pogoršala posljednjih sedmica, uključujući verbalne i fizičke napade bez presedana na aktiviste civilnog društva i novinare.

Usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se uvode krivične sankcije za klevetu je nesporno korak u pogrešnom smjeru. Ovakve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, sa posljedičnim užasavajućim efektom na slobodu medija i slobodu izražavanja.

Odluka Vlade Republike Srpske da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija je jednako žalosno, jer nadalje ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja.

Izražavamo zabrinutost povodom najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o uvođenju zabrane za LGBT+ populaciju u obrazovnim institucijama, što je diskriminatorno te stoga neprihvatljivo, naročito za zemlju kandidata.

Kancelarija EU dijeli težnju građana Bosne i Hercegovine za evropskom budućnošću zemlje, a ta težnja također iziskuje usvajanje vrijednosti EU. Očekujemo da vlasti Republike Srpske povuku predložene zakone i diskriminatorne inicijative, saopćeno je.

izvor:Oslobodjenje

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime