DIJELITE DALJE: Mostar ima ponudu da duplo jeftinije izradi bazen za Lanu Pudar ali ipak imaju izgovor zašto neće

0
391

U petak je u prostorijama Gradske vijećnice održan on line sastanak povodom planirane izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru sa predstavnicima multinacionalne kompanije ‘Myrtha pools’, vodećom svjetskom kompanijom za izgradnju sportskih bazena.

Ako se olimpijski bazen u Mostaru ne napravi sada, neće se napraviti nikada – poruka je to koju su predstavnici sportskih institucija ali i vlasti poslali nakon povijesnog uspjeha plivačice Lane Pudar na Olimpijskim igrama u Tokiju. Prošlo je tri mjeseca od cijele priče s Lanom, i prezentacije projekta suvremenog olimpijskog bazena koji bi se trebao graditi u Mostaru, investicije procijenjene na nekih 12 milijuna maraka. Iako u ovom razdoblju nije bilo nikakvih službenih informacija od strane Gradske uprave, koja bi trebala biti i nositelj ovog projekta, izgleda da ova priča ipak nije ostala mrtvo slovo na papiru. Duplo manja cijena Naime, u petak 18. lipnja, u prostorijama Gradske vijećnice održan je on line sastanak povodom planirane izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru s predstavnicima multinacionalne kompanije ‘Myrtha pools’, vodećom svjetskom kompanijom za izgradnju sportskih bazena. Kako doznaje Bljesak.info, ‘nova’ cijena olimpijskog bazena, koji bi se izgradio prema najmodernijim standardima i pravilima svjetske plivačke federacije iznosila bi 3 milijuna eura, što znači da je u samom startu cijena izgradnje u odnosu na već spomenuti idejni projekt, koji je prezentiran prije tri mjeseca, duplo manja.

”Myrtha pools garantira izgradnju ovog bazena u roku jedne godine, a daje punu garanciju na sve ono što izgrade čak 30 godina. Njihov jedini uvjet je da grad osigura sve neophodne dozvole za izgradnju bazena i da odrede i osiguraju način financiranja ovog projekta. Neposredni izvršitelji ovog projekta bile bi domaće firme, a sav proces izgradnje bazenskih i nebazenskih prostora nadgledali bi inženjeri ove kompanije”, govori za Bljesak.info Damir Đedović, predsjednik Kluba vodenih sportova ‘Orka’, te jedan od sudionika sastanka održanog u petak. ‘Ovo je ta prilika’ Đedović ističe kako su iz ove kompanije rekli da će početkom tjedna na adresu Grada stići i službeni poziv za posjetu gradskog izaslanstva glavnom proizvodnom pogonu ove kompanije, tvornici koja se nalazi u Italiji, kako bi se predstavnici grada na licu mjesta informirali i uvjerili o svemu onome što im je prezentirano na on line sastanku, te kako bi stvorili cjelovitu sliku o svemu što ova kompanija radi i predstavlja u svijetu izgradnje javnih bazena. ”Znam o kakvim se bazenima radi, i naši su se plivači imali prilike natjecati i boraviti na ovim bazenima i riječ je o najmodernijim i najpraktičnijim bazenima koji u ovom trenutku postoje u svijetu plivanja”, objašnjava. Predsjednik Kluba vodenih sportova ‘Orka’ kaže da je ovo prilika da se napokon stvari pokrenu s mrtve točke, te ukoliko Grad zaista ima istinsku želju da izgradi olimpijski bazen, da je ovo ta prilika, te se nada da je ‘nećemo prokockati’.

Iz gradske uprave su ranije naglasili da je i njihova želja i namjera da se u Mostaru napravi olimpijski bazen, te da iz tog razloga traže najpovoljnije načine i modalitete kako bi ovaj bazen čim prije ugledao svjetlo dana. Kako realizacija i dinamika izgradnje svih infrastrukturalnih projekata ovisi od financijskih aspekata projekta, gradonačelnik Mario Kordić zadužio je radnu grupu sastavljenu od gradskih vijećnika Adele Gosto i Adila Šute, predstavnika Sportskog saveza Grada Mostara Senada Kevelja i Dženana Šute, načelnika gradskih odjela za društvene djelatnosti i financije i nekretnine Bože Ćorića i Amera Zubčevića, kao i direktora Zavoda za prostorno uređenje grada Mostara Salema Bubala, da bude prisutna ovom sastanku kako bi se iz prve informirali o Myrtha tehnologiji izgradnji bazena i financijskom aspektu ovog projekta. ‘Nije realno za sam Grad’ ”Vidjeli smo u prvim informacija da je ovaj koncept izgradnje bazena daleko jeftiniji u odnosu na tradicionalne bazene. Detaljnije informacije ćemo imati u narednom razdoblju i sigurno je da će biti, ako se to tako pokaže, podrška i od nas”, komentirao je za Bljesak.info prezentaciju projekta gradski vijećnik Adil Šuta. Na upit koliko je realno očekivati da Grad krene u ovaj projekt, vijećnik ističe kako ”nije realno očekivati da sam Grad financira tri milijuna eura, jer nije kreditno sposoban, ali da načina ima.” ”Mogli bi krenuti prema aranžmanu, odnosno aplicirat prema IPA 3 fondovima, procesu koji je krenuo za Zapadni Balkan, gdje je preko 9 milijardi eura u opticaju. Mislim da će, očekujući i jedan povoljan rezultat naše Lane Pudar na Olimpijadi, Mostar dobiti dovoljno prostora da zajedno s Olimpijskim i Plivačkim savezom BiH krene u jedan takav aranžman”, istaknuo je Šuta. Podršku cijelom projektu dali su i iz Plivačkog saveza BiH, koji već dugo vremena ima odličnu suradnju sa ovom kompanijom koja je glavni partner FINA u organizaciji svih velikih plivačkih natjecanja. Podsjećamo, objekt olimpijskog bazena prema Regulacijskom planu predviđen je na lokalitetu Južni logor, u sklopu sportsko-rekreacijskog objekta sa pripadajućim sportskim terenima na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Prema prethodnom planu investicija je bila oko 12 milijuna KM, a kako je tada istaknuto, uz podršku svih razina vlasti može biti realiziran u roku od godinu dana.

(bljesak.info)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime