Dodik: Hrvati treba da imaju treći entitet

0
144

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da hrvatski predsjednik Zoran Milanović iznosi stavove sa kojima se čovjek teško može složiti, ali da njegov zadatak kao lidera nije da stalno traži razlike, već da pokušava da napravi nešto korisno za zajednicu.

On je rekao da je važna i “nepobitna činjenica” to da “Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju, dok su Hrvati u jednoj državi”. “To je nešto što ne možete osporiti, to je činjenica… Moje, kao vođe, lidera, nije da stalno da tražim razlike nego da pokušam nešto da napravim korisno za našu zajednicu”, ocijenio je Dodik za televiziju Hepi.

Dodao je da je veoma neugodno na granici imati zemlju koja je u EU i NATO, dok Republika Srpska nije međunarodno priznata. “Tako da nas je odnos koji je prirodna odbrana prava za identitet u BiH, doveo do toga da smo mi amortizovali pritiske Hrvatske na Republiku Srpsku u EU i NATO integracijama”, rekao je Dodik.

Ponovio je svoj raniji stav da Hrvati treba da imaju treći entitet i da se bore za svoj status, dok “majorizacija koju Bošnjaci žele u BiH u političkom smislu ide za tim da eliminiše identitet, da nestanu Hrvati, a sljedeći su Srbi”. To je, kako je ocijenio, stara ideja Alije Izetbegovića u Islamskoj deklaraciji, da Bošnjaci ovladaju BiH.

Dodik je istakao da je zahvalan Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću za izgradnju mosta na Rači kod Bijeljine, te napomenuo kako je Republika Srpska, kao jedna “mala zemlja”, izgradila 100 kilometara autoputa.

On je još rekao da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima neke racionalne pristupe za tekuća pitanja u BiH i da je prilikom posljednje posjete Sarajevu govorio ono što je približno njegovom stavu, za razliku od bošnjačkih, a to je da domaći lideri u BiH treba da postignu dogovor i da ne čekaju da im se nešto nametne sa Zapada.

federalna.ba/Beta

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime