Dodik ide na noge Čoviću: Poznato o čemu će razgovarati

0
83

Postoji mogućnost da SNSD ne učestvuje u formiranju vlasti na državnom nivou

U Mostaru bi se sutra trebale sastati delegacije HDZ-a i SNSD-a, kako bi razgovarale o formiranju vlasti na državnom nivou. Za očekivati je da će obje delegacije biti predvođene liderima stranaka Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

Podsjećamo, HDZ je već obavio prvi krug konsultacija sa predsatavnicima Osmorke. Prema onome što se moglo čuti nakon tog sastanka, postoji velika vjerovatnoća da će vlasti u FBiH, a moguće je i u BiH činiti upravo Osmorka i HDZ, bez SDA. Čak je kao jedan od prioriteta istaknuto brzo formiranje izvršnih organa vlasti Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH.

S druge strane Dodik je najavio da Vijeće ministara neće biti formirano prije proljeća, odnosno nekad u martu ili aprilu naredne godine. Također je naglasio kako će on zajedno sa Čovićem birati sa kim će od, kako on govori, “muslimanskih predstavnika” formirati vlast.

U isto vrijeme iz Pokreta za državu nude recept da se SNSD izbaci iz državne vlasti, odnosno da opozicija iz RS-a, predvođena SDS-om i PDP-om bude partner za formiranje Vijeća ministara. Za to je potrebno da opozicija i Pokret za državu međusobno podrže kandidate za Dom naroda PSBiH i tako onemoguće Dodika da ima četiri delegata u ovom parlamentarnom domu.

Očito je da će se na kraju pitati Čović, odnosno on će odlučiti s kim će formirati vlast na nivou BiH, ali i u FBiH.

Oslobođenje

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime