Dodik: Ja radim protiv ovakve Bosne i Hercegovine. Ona ne odgovara sprskom narodu

0
248

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je 10. avgusta u Beogradu da su dopune u Krivičnom zakonu BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, nametnute i rekao da služe „satanizaciji“ Srba.

„Malo kome možete objasniti da je neka priča o negiranju genocida prihvatljiva. Na stranu što vi ne možete da prodrete sa stanovništva tvrdnje da to nije bio genocid“, rekao je Dodik 10. avgusta u Beogradu, na konferenciji za novinare pod nazivom „Inckov zakon – kraj Srpske ili raspad Bosne“.

Valentin Inzko (Incko) je koristeći Bonska ovlašćenja, nametnuo 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dodik je rekao da se izricanjem pritvora predsedniku boračke organizacije u Bosni i Hercegovini direktno krenulo u realizaciju odluke po tom, kako je ocenio, nametnutom zakonu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) zatražilo je pritvor za Milomira Savčića, optuženog za genocid, na ročištu 9. augusta, zbog, kako su naveli “medijskih istupa i komentiranja događaja u vezi sa sudskim predmetom”.

Tužiteljstvo je navelo četiri Savčićeva medijska istupa u kojima je prekršio mere, a sva četiri su zabeležena nakon izmena i dopuna Krivičnog zakona BiH.

Međutim, kako je za RSE potvrđeno 10. avgusta Sudska policija BiH u ponedeljak uveče, 9. augusta, nije pronašla Milomira Savčića i trenutno se ne zna gde se on nalazi.

„Ja radim protiv ovakve Bosne i Hercegovine. Ona ne odgovara sprskom narodu“, dodao je Dodik.

Kako je dodao, ponašanje međunarodnog faktora, „okupljenih oko Amerike i Britanije“, sa novim visokim predstavnikom [Kristijan Šmit] je odmazda prema bh. entitetu Republika Srpska.

Dodik je ponovo rekao da je Šmit „lažni visoki predstavnik“, a takođe i dodao da će (bh. entitet) Republika Srpska nastaviti da sve migrante, „po viđenju“, zaustavlja i prebacuje u Federaciju.

„Na kraju krajeva, nije ni (predsednik Sjedinjenih Država) Bajden, nešto što će dugo trajati. Evo ima mandat još tri godine, pa ćemo sačekati. Možda se pojavi neki novi (bivši predsednik) Tramp. Ako se pojavi neki novi Tramp, u prvoj godini treba proglasiti nezavisnost Republike Srpske i onda ćemo videti dalje“, rekao je Dodik.

Novi Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), 1. avgusta je zvanično preuzeo mandat i već prvog dana imao sastanke u Sarajevu.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u Bosni i Hercegovini je uspostavljena u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, (Dejtonski mirovni sporazum), dogovorenim 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Dejtonu.

Slobodna Evropa

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime