Dodik: Molim Boga da se Tramp vrati na vlast, čekamo otcjepljenje RS

0
78

Nikada nismo odustali od toga da RS bude ono što je bila 9. januara 1992. godine, istakao je član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je u nedjelju nadu da će se na vlast u SAD-u ponovno vratiti Donald Tramp (Trump) i najavio da će Srbi čekati prikladne globalne okolnosti kako bi se entitet RS otcijepio od BiH za koju je opetovao da je neodrživa država.

– Nikada nismo odustali od toga da RS bude ono što je bila 9. januara 1992. godine. Mi smo republiku formirali kao svoju državu i to je ono što nama treba – rekao je Dodik u Modriči govoreći na obilježavanju vojne operacije Koridor iz 1992. godine.

Vrlo brzo će Srbi donositi bitne odluke

Odlukom srpskih vlasti 9. januara 1992. proglašena je RS što je bio uvod u kasniji rat u Bosni i Hercegovini. U vojnoj operaciji Koridor koje su izvele srpske snage u ljeto 1992. spojeni su dijelovi nekoliko srpskih regija u BiH i RH sa Srbijom.

Dodik je uvjeren kako će vrlo brzo Srbi donositi bitne odluke o svojoj sudbini u Bosni i Hercegovini, te je izrazio očekivanje da će u SAD-u ponovno na vlast doći Donald Tramp.

– Prvi put u historiji Srbi čekaju vrijeme. Moramo biti strpljivi, razumjeti vrijeme. Evropa neminovno dolazi u konfuziju, do svojih unutarašnjih problema. Molim se Bogu da ponovno u Americi dođe Donald Tramp – dodao je član Predsjedništva.

Po njegovim riječima život je neodrživ u BiH, te je najavio nastavak blokade državnih institucija.

“U RS trpimo zbog BiH svih ovih godina”

– U RS trpimo zbog BiH svih ovih godina. Uspjeh naše države, uspjeh naše slobode je u tome da zaustavimo prijenos na nivo BiH. Koji je smisao da jača BiH, da izgrade Sarajevo i jačaju kao glavni grad iz kojeg je otišlo 150.000 Srba? – rekao je Dodik.

Komentirajući zaključke Evropskog vijeća Dodik je ocijenio kako BiH nije dobila kandidatski status samo kako bi u zemlji i dalje odlučivali stranci.

– Oni prime Ukrajinu, a nama kažu da čekamo. A znate zašto? Zato da bi ovdje stranci i dalje odlučivali, da bi Kristijan Šmit (Christian Schmidt) i tri suca Ustavnog suda određivali nama sudbinu – rekao je Dodik.

(Avaz)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime