Dodik: Nemamo namjeru da imovinu RS-a dijelimo sa BiH

0
80
BELGRADE, SERBIA - JUNE 18, 2020: Milorad Dodik, Serbian member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, holds a meeting with Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov at the Russian Embassy. Valery Sharifulin/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

U toku je posebna sjednica NSRS na čiji je dnevni red, između ostalog, uvršten i “Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti”. O ovom pitanju ponovo se oglasio i predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik.

“Pitanje imovine je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i nemamo namjeru da tu imovinu dijelimo sa BiH, niti nam se ona može oteti antidejtonskim nasiljem i protivustavnim odlukama Ustavnog suda. U tome nikada neće uspjeti nijedan sud, pa ni ovaj njihov koji nije naš”, napisao je na Twitteru.

Dodao je kako podržava skupštinu ovog entiteta u donošenju spomenutog zakona.

Podsjetimo, ovdje je riječ o istom pravnom aktu kojeg je Ustavni sud BiH u septembru proglasio neustavnim.

Tada je Ustavni sud u odluci naglasio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti jer je to pitanje u nadležnosti Bosne i Hercegovine.

N1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime