Gradonačelnik Beograda odbio zahtjev za uklanjanje murala Ratka Mladića

0
190

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je 23. jula da se o grafitima i komunalnom redu uvijek može razgovarati te je zamolio zamolio javnost da u to “ne miješa Haški tribunal i njegove presude”.

Šapićev komentar odgovor je na zahtjev Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji koja je 23. jula zatražila da se ukloni mural posvećen bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

“U tom slučaju ste na pogrešnoj adresi i moraćete da sačekate nekog drugog gradonačelnika da dođe na moje mjesto i ispunjava vam te vrste ‘haških’ želja”, napisao je Šapić na Twitteru.

Inicijativa je na godišnjicu postavljanja murala Mladiću u Beogradu pozvala je gradonačelnika Aleksandra Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

saopćenju YIHR je naveo da su već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog, između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Šapić je na Twitteru također naglasio da “ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali je naveo da “da zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini”.

“Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod i vjerovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta”, naveo je.

Mural sa likom Ratka Mladića postavljen je 23. jula u Beogradu prošle godine, a rešenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku.

S obzirom na to da nije bilo reakcije komunalnih službi, YIHR Srbija je u koordinaciji sa stambenom zajednicom najavila uklanjanje murala za 9. novembar i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar, a taj skup policija je zabranila, podsjeća Inicijativa.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

(Radio Slobodna Evropa)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime