IMA NEKA TAJNA VEZA: Republika Srpska novčano pomaže optužene ratne zločince

0
65

Pravo imaju svi protiv kojih je krivični postupak u toku po potvrđenoj optužnici za ratne zločine pred Sudom BiH, entitetskim pravosudnim institucijama ili pravosudnim institucijama Brčko distrikta.

Za 177 lica iz RS, koja se pred pravosudnim institucijama u Bosne i Hercegovine terete za ratni zločin, počela je isplata pomoći “radi pružanja materijalne podrške za potrebe pripreme odbrane tokom krivičnog postupka”, saopćeno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Svakom od ovih lica bit će isplaćena pojedinačna finansijska pomoć u iznosu od 1.129,94 KM, ističe se.

RTRS prenosi i da je ovu vrstu pomoći prošle godine dobila su 122 lica, u iznosu od po 819.67 KM.

U Republičkom centru podsjećaju, da je Vlada RS u julu ove godine donijela odluku kojom je licima optuženim za ratne zločine utvrđena novčana pomoć u ukupnom iznosu od 200.000 KM, a za njenu realizaciju je zadužila Centar.

Republički centar je 2. augusta raspisao javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu pomoći.

Pravo podnošenja zahtjeva imala su lica iz RS koja su za vrijeme rata vršila vojnu, policijsku ili drugu javnu dužnost u manjem bh. entitetu, a protiv kojih je krivični postupak u toku po potvrđenoj optužnici za ratne zločine pred Sudom BiH, entitetskim pravosudnim institucijama ili pravosudnim institucijama Brčko distrikta.

“Nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva definiranog u javnom pozivu od 30 dana, Komisija za dodjelu finansijske pomoći Centra konstatirala je da 177 lica koja su podnijela zahtjev ispunjavaju sve uslove definirane pozivom”, saopćeno je.

Slobodna Bosna

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime