Izetbegović: Nisam bio u trezoru, ’86. sam vam govorio da će biti rat

0
119

Intervju iz 2020.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u razgovoru za MTV Igman odlučio je progovoriti o svojoj ulozi u ratnom Sarajevu, te onome što je radio u predratnim godinama. Odgovorio je i na pitanje da li se krio u trezoru tokom opsade glavnog grada BiH, a ispričao je i s kim je organizovao naoružavanje grada. Izetbegović se dotakao i aktuelnog nezadovoljstva unutar SDA.

Izetbegović, između ostalog, navodi da nema stvari koju je jedan muškarac dužan raditi kada su njegov narod i zemlja napadnuti, a da on to nije radio.

“Dakle, nijedne. Ni one najteže, najopasnije, gdje se glava gubi. I to više puta. Ne vjerujem da je iko osim Željka Komšića, od ovih visokorangiranih političara, to radio što sam ja radio. Ali dio Bošnjaka voli da cijepa svojima dlaku na četvero. Naravno da nisam bio u trezoru”, odgovorio je Izetbegović.

Zatim je vratio sjećanja u 1986. godinu.

“Ja sam 1986. godine počeo ljudima govoriti da će biti rata u BiH. Ni danas ne znam objasniti na bazi čega je to bilo. To je bio jedan iracionalan osjećaj, neka intuicija, na bazi onoga što sam čitao i što se dešavalo. Reakcije ljudi su bile vrlo loše na te moje prognoze, ali desilo se poslije”, ispričao je.

Zatim je kazao da je racionalna procjena bila da će Bošnjaci doživjeti pokolj jer nisu mogli da se odbrane. Kaže da je stalno insistirao na tome da se narod naoružava narod.

“Gnjavio sam rahmetli Aliju s tim. Onda sam počeo sam to da radim. On je držao skupove i govore, a ja sam bio dole u masi i upoznavao ljude. One borbenije i mi smo pravili faktički organizaciju. Bitnije je da deset borbenih ljudi, organizovanih, hoće da se bore, nego da imate stotine ili hiljadu koji će predati puške kada se zapuca”, rekao je prvi čovjek SDA.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime