Izetbegović: Nisam bogat čovjek, mi smo pošteni i skromni za razliku od drugih stranaka

0
114

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je danas u razgovoru za BHT kazao kako njegova stranka i dalje pruža ruku svim patriotskim opcijama u BiH uključujući SDP, te je iznio stav kako međunarodna zajednica kažnjava SDA zbog nepristajanja na izmjene izbornog zakona.

Izetbegović je na početku rekao kako su izbori tek okončani izborom delegata u Dom naroda, i da su mnogi “potrčali” da prije toga prave koalicije. Dodao je da je bez SDA nemoguće napravit stabilne vlade.

Predsjednik SDA je poručio kako je trenutnoj atmosferi u kojoj se sve čini da SDA ne bude dio vlasti u velikoj mjeri kumovao međunarodni faktor i pritisak stranih ambasada.

“Pokušao sam da izvučem od visokog predstavnika neki njegov stav, pitao sam ga imate li neku preporuku, no on je odbio da odgovori”, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima visoki predstavnik Christian Schmidt je pod utjecajem američke ambasade, te je kazao kako je prije pola godine počela kompromitacija SDA u međunarodnim krugovima.

“Na raznim sastancima SDA se predstavljala kao korumpirana stranka, pa i javno, izvještaji su se slali i u State Department”, rekao je Izetbegović.

Pozvao je američkog ambasadora Michaela J. Murphya da javno kaže ko je to u SDA korumpiran, i zašto se samo bave SDA, a ne strankama koje su destruktivne po BiH poput SNSD-a. Osvrnuo se i na ulogu premijera FBiH Fadila Novalića i kazao kako je njegova uloga u aferi “Respiratori” prenapuhana i da je siguran kako će se na kraju pokazati da Novalić nema nikakve krivice.

“Ja nisam bogat čovjek. Mi smo sasvim pošteni i skromni ljudi, za razliku od drugih predsjednika i drugih stranaka koje su unosile destrukciju, pravile probleme, blokade, udruživale se, radile sa ruskim faktorom, radile sa Beogradom, sa Zagrebom. Njima se nisu bavili. Ako su se bavili, onda su im pomogli”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović se prisjetio i pregovora u Neumu kada se pregovaralo o izmjenama izbornog zakona, te da su on i SDA bili pod stalnim pritiskom međunarodnih faktora iz SAD-a i EU.

“Od mene se očekivalo da iza zatvorenih vrata sa Čovićem napravim dogovor, ovakav kao što je nametnuo Schmidt. Trebao sam to da isporučim i upropastim poziciju SDA i poziciju države?”, kazao je Izetbegović.

Spomenuo je da je u jednom trenutku predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković okrenuo protiv SDA i pristao uz Čovića. Dodao je da SDA sada plaća cijenu zbog toga što nije pristala na izmjene izbornog zakona.

Izetbegović smatra kako se visoki predstavnik neće usuditi nametnuti odluku o izboru članova Predsjedništva jer bi to bilo direktno podrivanje Dejtonskog sporazuma.

Kada je riječ o formiranju vlasti, Izetbegović je poručio kako je SDA i dalje otvorena za svaki vid saradnje sa “patriotskim blokom”, i da bi se u tom slučaju situacija relaksirala, jer prema riječima Izetbegovića, Dodik se smiruje, a hrvatski faktor je nakon izmjena izbornog zakona također smiren.

“Vlast koju bi predvodila SDA ne bi bila za obračun, probosanski blok bi imao 60 posto ruku u državnom a čak 80 posto u federalnom parlamentu”, rekao je Izetbegović.

Podsjetio je kako je i prije pet godina SDA bila za ulazak u vlast sa SDP-om i dodao kako mu je “Utrnula ruka pružajući ruku SDP-u”. Izetbegović je kazao kako Čović nije htio da pusti Komšića u vlast “kako bi zaštitio svog partnera Radončića”.

Izetbegović se osvrnuo i na riječi Milorada Dodika kako je upravo dogovor sa SDA, BiH odustala od NATO integracija i kazao da je referentno kako je NATO postupio nakon usvajanja ANP-a a ne to što spinuju Dodik i Konaković.

“Otvorite zvaničnu stranicu NATO-a i možete naći da je BiH u kandidatskom statusu u članstvu za NATO i to je počelo sa donošenjem prvog ANP-a na koji je Dodik morao pristati”, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako već sutra ujutro NATO može primiti BiH u svoje članstvo, te očekuje da će se desiti nešto slično kao i sa kandidatskim statusom za EU, da će u jednom trenutku samo “presjeći”.

Izetbegović se osvrnuo i na razgovore o raspodjeli ministarskih funkcija na državnom nivou, konkretno izbor ministra vanjskih poslova i prijedlog da to bude Elmedin Konaković.

“Šta je to dosad radio gospodin Konaković da bi bio ministar inostranih poslova BiH? Da je to neki Zvizdić morao bih kazati da je to OK. Šta je to u životu radio Konaković da bude ministar? U odnosu na bivše ministre, poput Bisere Turković ili Zlatka Lagumdžije?”, kazao je Izetbegović i dodao kako je ista stvar sa prijedlogom da Nenad Nešić bude ministar sigurnosti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime