Izetbegović: Pravni tim SDA je srušio sve Dodikove poteze, Milanović da pripazi s kim se druži

0
64

U Centru za kulturu u Zavidovićima održan je predizborni skup Stranke demokratske akcije, na kojem su predstavljeni kandidati SDA iz Zeničko-dobojskog kantona za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini.  

U sali se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je kazao da bi volio da je u Zavidoviće došao brzom cestom, koja bi bila dio ceste od Sarajeva do Beograda, čija je izgradnja dogovorena u Istanbulu.  

“Morat ćemo naći način da, kao što smo sve ostalo deblokirali, i tu stvar deblokiramo. Ostat će emanet Šefika Džaferovića i vaš emanet da se ta stvar pokrene i da se cesta završi”,  kazao je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo da većina građana BiH želi normalnu evropsku zemlju, ali da retrogradne političke sile nastoje blokirati sve pozitivne procese.  

“Šest apelacija koje je uradio Pravni tim SDA su zaustavile sve pokušaje tih snaga da oduzmu nadležnosti i imovinu od države. Na čelu tog Pravnog tima je naš Šefik Džaferović. Niko drugi nije radio to, samo SDA”, izjavio je Izetbegović.  

Podsjetio je Izetbegović na ranije situacije u kojima je vlast formirana bez SDA, te da je neophodno, kako bi se izbjegle negativne posljedice kakve su bile u tim situacijama, da najmanje 300.000 bosanskohercegovačkih patriota na Općim izborima 2. oktobra daju glas SDA-u.  

“Moramo pobijediti da bi pobijedila BiH”, poručio je Izetbegović.  

BiH, dodao je, treba vladavinu zakona, a ne pravosuđe koje će kontrolirati politika. 

 “Kada bude zavladala vladavina zakona, tada ćemo moći reći da smo završili posao. I SDA će se za to boriti”, kazao je Izetbegović.  

Naglasio je, osvrnuvši se na posljednje izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, da muslimani u BiH stotinama godina žive zajedno sa hrišćanima.   

“Nije nas međunarodna zajednica tjerala da pravimo i čuvamo sve bogomolje u Sarajevu i širom BiH. To je jednostavno dio nas”, kazao je Izetbegović.  

Izetbegović je istaknuo važnost jačanja bosanskohercegovačkih patriota kako bi oni koji nemaju dobre namjere prema BiH odustali od svojih pokušaja.

“Moja poruka je da moramo biti jaki, moramo sve ojačati. Naravno, u okviru Ustava i zakona. Od pojedinca, preko grupa do Oružanih snaga. Sve je potrebno jačati. I onda će biti mirna Bosna”, kazao je Izetbegović.  

Prokomentarisao je Izetbegović i izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da se osjeća kao predsjednik svih Hrvata u Hrvatskoj i u BiH, poručivši da pola građana Hrvatske ne osjeća Milanovića kao svog predsjednika. Također je kazao da bi Milanović trebao povesti računa s kim se druži i s kim se udružuje iz BiH, podsjetivši na neuspjeh ranijih zvaničnika Hrvatske i Srbije koji su se udruživali na štetu BiH.  

“Neki su u Hagu, mala soba tri sa tri, a mi smo ovdje, u ovoj sali”, kazao je Izetbegović.   

Izetbegović je ukazao na pokušaje uklanjanja političke stranke koja predstavlja kičmu bošnjačkog naroda.

“Ima ih 11. I da ih je 111, Jedan odlučuje, Onaj koji podržava dobre, one koji praštaju, koji vole, koji rade, koji će učiniti sve da ova zemlja bude mirna i stabilna. Pobijedit će, ako Bog da, SDA”, poručio je Izetbegović.  

Naglasio je Izetbegović da se ne plaši pritisaka i prijetnji, kojih je bilo jako mnogo u prošlosti, te da mu je jedino važno šta o njemu misle oni koji vole BiH.

“Ja sam pazio da ne radim ono što Bog prezire i da se trudim da radim ono što je On preporučio. To ja preporučujem svima. I to uže će nas, ako Bog da, držati zajedno”, kazao je Izetbegović.   

Prisutnima na skupu su se također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK i nosilac liste za Parlament FBiH Miralem Galijašević, nosilac liste SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH Nermin Mandra, predsjednica Povjereništva SDA Zavidovići Erna Merdić Smailhodžić i nosilac liste SDA za Skupštinu ZDK Alija Ogrić.

Slobodna Bosna

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime