Izetbegović: Schmidtu ćemo objasniti i pomoći mu da ne napravi grešku

0
298

– Šta su ustvari legitimni predstavnici i ko to određuje? Za mene je legitiman svako onaj ko je branio BiH i ko se nije ogriješio o druge narode

U Velikoj sali Kulturnog centra “Altindag” u Visokom je povodom 32. godišnjice osnivanja Stranke demokratske akcije Visoko održana Svečana akademija i tribina na temu „Odgovori SDA na aktuelnu političku situaciju“, saopćeno je iz SDA.

Prisutnima na tribini se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u uvodu svog obraćanja podsjetio da su protekle 32 godine bile jedne od najtežih u historiji postojanja Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno, Izetbegović je rekao da sve što nam treba da bi bila mirna Bosna, dodao je, jeste više poštovanja i korektnosti susjednih država, ali i domaćih političkih faktora.

– Vrijeme je da susjedi riješe sa nama otvorena pitanja, prije svega pitanje granica. Ulazud im je čekanje. Te granice postoje 1.000 godina i nastavit će da postoje – poručio je Izetbegović.

Bošnjaci su, kazao je Izetbegović, ispravili kičmu pod najvećim teretom i ona će ostati uspravna, a svi narodi će nastaviti živjeti u BiH ravnopravni, bez bilo čije dominacije. Pozvao je Izetbegović političke predstavnike srpskog i hrvatskog naroda na saradnju u interesu države BiH i svih njenih naroda i građana.

– Ovih dana visoki predstavnik radi ponovo konsultacije i ljudi se plaše nametanja, nečeg što će nas vratiti unazad. Evo ja se usuđujem reći da do toga neće doći. Mi ćemo se potruditi da objasnimo visokom predstavniku, da mu pomognemo da ne napravi grešku – kazao je Izetbegović.

Govoreći o konceptu „legitimnog predstavljanja“, Izetbegović je kazao da su legitimni svi oni koji su izabrani ili imenovani u skladu sa Ustavom i zakonima.

– Šta su ustvari legitimni predstavnici i ko to određuje? Za mene je legitiman svako onaj ko je branio BiH i ko se nije ogriješio o druge narode. Nelegitiman bi trebao biti onaj ko je pravio koncentracione logore, pravio zločine, imenovao ulice po nacistima. Takvima bi se trebalo zabraniti kandidovanje – poručio je Izetbegović.

#BAKIR IZETBEGOVIĆ#CHRISTIAN SCHMIDT#REFORMA IZBORNOG ZAKONA

Oslobodjenje

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime