Izetbegović: Uvećani dio plate ću uplaćivati u Pomozi.ba a isto ću tražiti i od drugih SDA-ovaca

0
128

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović rekao je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u ovoj instituciji nakon usvajanja Budžeta usmjeriti u humanitarne svrhe.

Kako je napisao na svom zvaničnom Twitter nalogu, taj iznos će do kraja mandata uplaćivati organizaciji Pomozi.ba.

“Od svih zastupnika i delegata SDA u PSBiH, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH ću zatražiti da razliku u primanjima, također, usmjere u humanitarne svrhe. SDA će hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumijevati umanjenje najviših primanja zvaničnika na državnom nivou, a povećanje plaća službenika sa niskim primanjima”, napisao je Izetbegović.

Dodao je da je SDA podržala usvajanje Budžeta, iako, kako kaže, smatraju da je povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamentaraca nepotrebno i dodatno produbljuje postojeći jaz u primanjima.

“Usvajanje Budžeta institucija BiH, nakon kontinuiranih višegodišnjih političkih blokada, omogućit će normalno funkcionisanje države i njenih institucija. Budžet će također omogućiti i vraćanje plaća vojnicima, policajcima i ostalim državnim službenicima na nivo iz 2008. godine, čime će se konačno riješiti problem nesrazmjera u odnosu na plaće službenika na entitetskim, kantonalnim i općinskim nivoima”, naveo je Izetbegović.

Povećanjem osnovice za obračun plaća policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena su i povećana primanja za državne zastupnike, delegate, ministre i njihove zamjenike.

“To se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje Budžeta”, zaključio je Izetbegović.

Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime