Jusuf Nurkić: Cilj je da napravim školu u Srebrenici gdje je bio genocid

0
156

Najbolji bh. košarkaš Jusuf Nurkić (28) govorio je na konferenciji za medije Portlanda o novoj sezoni, ali se osvrnuo i na humintarne akcije u kojima učestvuje. Nurkić je nedavno finansirao izgradnju dvije škole u Ruandi te poklonio košarkaški teren gradu Tuzli.

“Košarka je samo sport, to nije ono što sam ja stvarno. Zaista vjerujem da je svijetu potrebno više mira i ljubavi, a ne rata. Žalosno mi je vidjeti šta sve ljudi rade. Neću da sugerišem Elonu Musku šta treba da radi, ali vidim da bi on radije kupio Twitter nego pokušao pomoći ljudima koji danas nemaju šta da jedu. Ja to posmatram malo drugačije. Imamo djecu koja su bolesna i kojoj možemo pomoći i ne činimo to”, kazao je Jusuf i dodao: “Živimo u teškom svijetu. Bio sam u Ruandi tri dana. Nisam nikad vidio toliko sretnih ljudi, toliko dječijih osmijeha iako imaju toliko malo. Pokušao sam im pomoći koliko sam mogao. Vidio sam dvije škole koje pohađa nekoliko hiljada djece, a nemaju cipele. To me zaista pogodilo. Pokušao sam im kupiti cipele, knjige i sve što im je potreno. Bilo mi je zadovoljstvo vidjeti da mogu pomoći. Želim da im se izgradi košarkaški teren. Nevjerovatno je kad vidite da zaista možete pomoći. Ovo čak nije ni bio plan. Otišao sam na odmor i šokiralo me ono što sam vidio. Ja sam takav, ako naiđem na lošu situaciju i ako mogu pomoći, uvijek ću to rado napraviti”.

Bh. košarkaš je otkrio i da želi napraviti školu za djecu u Srebrenici. “Cilj mi je da napravim školu u Srebrenici, gdje se desio genocid. Mislim da će sva ta djeca imati bolju budućnost. Nije bitno koje su religije. Mene te stvari ne dotiču. Bijelci, crnci, pripadnici bilo koje religije. Mislim da ljude trebamo suditi samo na osnovu toga kakvi su oni.”

(Tuzlanski.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime