‘Južni Vetar’ – Kako odjeća izaziva autoritet?

0
86

Crne, kožne čizme koje dok ti prilaze, iz daljine čuješ. Vojne džeparice uz kaiš, satovi na rukama, odjeća i svakodnevni pribor koji jednostavno privlače pažnju. Nalik na Holivudski klasik, tako bi mogli da nazovemo Avramovićev ‘Južni Vetar’. Film koji, pored uzbuđenja i akcije, odzvanja po modi igranih likova, od kojih je svaki autentičan na svoj način. Autentični po tome, što njihov stil oblačenja izaziva autoritet svih koji s njma uđu u interakciju. Neustrašivi, usmjereni ka svojim kriminalnim ciljevima, ženama, drogi, lakoj zaradi i brzim, bijesnim automobilima, likovi ‘Južnog Vetra’ i njihovi stilisti odradili su dobar posao kada je predstavljanje važnosti oblačenja u pitanju. Ima i onih profesionalno obučenih, koji ne izlaze iz odijela, Talijanski mafijaš naprimjer. U nastavku ćemo proći kroz neke od najznačajnijih uloga i prokomentarisati njihov stajling kroz dva filma i jednu sezonu serije ove popularne franšize.

Glavni mozak operacije, stari udbaš zvani ‘Crveni‘ je u lovačkoj opremi. Naizgled bezopasan stari gospodin, zapravo je najsurovniji sociopata od svih. Njegov glavni pijun, glavni lik filma i serije Petar Maraš, kroz ovu franšizu nosi brojne autfite. Od jakne koju nosi dok sasvim nošalantno bježi od policije do dubokih, crnih, kožnih cipela koje kombinuje sa crnim džeparicama dok naoružan sa svojoj ekipom ide u misiju atentata nad suparničkom bandom.

Crveni svoje dane provodi u lovačkoj opremi.

S druge strane, šef Srpske narko mafije zvani ‘Golub‘, njegov saradnik, šef Bugarske narfko mafije Dimitar Mitevski i glavni inspektor za narkotine, korumpirani Stupar, uvijek u scenama nose kožne jakne koje su još od starih vremena bile simbol za ‘loše momke’. Danas nije tako, kožne jakne , bilo to crne ili smeđe, svakodnevnica su na ulicama svakog grada, što pokazuje i ‘Južni Vetar’ kada u kadrovima vidimo inspektora Papića koji se svo vrijeme bori za pravdu u korumpiranom svijetu pravosudnih institucija, policije i medija koji su u talu sa krimosima današnjeg doba. Papić takođe nosi kožnjake, a njegova desna ruka, mlađi kolega Tankosić, preferira lagani prsluk preko majice.

Crnogorski hitmen ‘Sparta’, hladnokrvan, bezosjećajan i neustrašiv, sasvim lagano u naočarama i kačketu ulazi u lokal i ubija sve koje može. Skoro pa svaki lik na ruci nosi sat, a nešto mlađi likovi oko vrata nose lance. Torbe su neizostavne, što zbog nošenja ne tako male svote keša za kupovinu kokaina, što zbog pakovanja istog.Se

Zippo upaljači, posebna priča. Još od pedesetih i famoznog James Bonda, osamdesetih i legendarnog Roberta De Nira pa sve do dan danas, pušači širom svijeta posebnu sadisfakciju osjete kada cigaretu zapale sa svojim metalnim Zippom. Zippo upaljač u ‘Južnom Vetru’ igra svoju sopstvenu ulogu i u filmu i u seriji. Golub ga poklanja Stuparu kojem kasnije Maraš neprimijetno krade isti iz džepa i sa sobom nosi u zatvor. Poslije skoro 5 godina, Zippo ide u ruke stražara zatvora kao oproštajni poklon Maraša prilikom odlaska na slobodu. Stupar je očigledno nabavio novi Zippo, obzirom da ga i u seriji stalno koristi, baš kao i neizostavni Baća, koji je priča za sebe. Baća voli da nosi prsluk, a bez svojih naočara (što bi se narodski reklo) ‘ne ide ni u WC’.

Stupar i Golub u policijskoj postaji.

I dok nestrpljivo isčekujemo novu sezonu ovog projekta, sve od jakni, naočara, vojnih čizmi koju specijalne jedinice Beogradske policije nose u ‘Južnom Vetru’, pa do Zippo upaljača možete pogledati i naručiti na našem sajtu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime