Engleski zatvor nema prevodioca, Karadžić sa porodicom mora da priča engleski jezik

0
116

Bivši lider Republike Srpske, koji kaznu služi u ozloglašenom kazamatu na ostrvu Vajt, sa porodicom može da razgovara samo pet minuta nedeljno, i to isključivo na engleskom jeziku!?

Britanci nastavljaju da muče bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji hašku kaznu služi u ozloglašenom zatvoru na ostrvu Vajt, dozvoljavajući mu da sa porodicom priča samo jednom nedeljno, i to isključivo na engleskom jeziku!?!

Ove šokantne informacije otkriva advokat Goran Petronijević, koji ističe da Karadžićevi razgovori sa porodicom smeju da traju svega pet minuta. Osim toga, dodaje Petronijević, britanski čuvari teraju Karadžića i članove njegove porodice da pričaju isključivo na engleskom jeziku kako bi sve razumeli, jer nemaju prevodioca!?!

Nema promene


Petronijević upozorava da se zatvorski uslovi u kojima Karadžić boravi uopšte nisu promenili otkad je prošle godine prebačen na ostrvo Vajt na služenje doživotne kazne.
– Dakle, Karadžić samo može porodici da kaže da je živ i ništa više. Nastavlja se tortura. Njega sada primoravaju da govori na engleskom jeziku, jer nemaju tamo prevodioca, kako bi znali šta govori! Zamislite da on mora sa sopstvenom porodicom da razgovara na engleskom jeziku!?! Lično, vrlo sam zabrinut za ono što će se u budućnosti s njim dešavati – ističe Petronijević.


Radovanu Karadžiću, kako smo ranije pisali, britanski čuvari su uskratili i najosnovnije stvari poput jastuka za spavanje, stolice, računara, lampe za čitanje, pa čak i lekova i hrane!?! 
Komentarišući ove navode, Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije i jedan od potpisnika apela više 120 istaknutih ljudi u Srbiji kojim su generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu skrenuli pažnju na maltretiranje Radovana Karadžića u zatvoru, kaže da mu to liči na politiku osvete.
– To što Karadžić ima pravo samo pet minuta da priča sa svojom porodicom jeste jedno ograničenje koje je izuzetno strogo. On je politički osuđenik, a ne klasičan kriminalac. Kao politički osuđenik trebalo bi da ima bolji tretman. Ali jasno je da Britanci namerno to rade. Sprovode politiku “vendete”, odnosno osvete. Kao da žele da zatvorenicima dodatno otežaju život u tim zatvorima, mimo zatvorskog režima. To je politika traženja “žrtvenog jarca” za negativnu ratnu politiku koju je Zapad vodio prema bivšoj Jugoslaviji – naglašava Jovanović.


Muslimanski lobi


Advokat Božidar Spasić ocenjuje da u ovom zatvoru postoji jak muslimanski lobi koji nije naklonjen Karadžiću.
– Karadžićev tretman u zatvoru zvuči gotovo neverovatno, ali je istina. Za vreme rata u BiH upravo je Karadžić imao jaku lobi grupu iz Londona, koja mu je nakon hapšenja i suđenja okrenula leđa. Karadžićev loš tretman možemo tumačiti i željom Engleza da prikriju nekada dobre veze s njim. Postoje i glasine da je jedan od upravnika zatvora musliman koji je veoma blizak Bakiru Izetbegoviću. Karadžić, prema svemu sudeći, definitivno ima status “otpisanog” – zaključuje Spasić.
 

Stevandić: Ima tretman kao terorista

Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Republike Srpske, ističe da je Radovan Karadžić politički zatvorenik i da je on kao takav bezopasan po svoju okolinu, a suđeno mu je kao da je u pitanju nekakav opasan terorista.
– Karadžić je politički zatvorenik i njemu je suđeno zbog politike koju je predstavljao, a sada ima tretman kao da je terorista koji je bacao bombe. On je bezopasan za svoju okolinu i zatvorenike. Sve to ukazuje na političke motive – podvlači Stevandić.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime