Kojem kandidatu za člana Predsjedništva BiH ćete dati glas 2. oktobra?

0
278

Izborna kampanja za opće izbore 2. oktobra je počela, a u anketi portala Klix.ba vas pitamo kojem kandidatu za člana Predsjedništva BiH ćete dati glas.

U utrci za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda su Bakir Izetbegović (SDA), Denis Bećirović (SDP) kojeg podržava još 10 političkih opcija (NiP, NS, SBB, Za nove generacije, NES, PDA, Prva mostarska partija, Stranka penzionera, Zenička inicijativa Fuad Kasumović i BPS) i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država).

U utrci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda su Željko Komšić (DF) i Borjana Krišto (HDZ/HNS).

Za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske su Željka Cvijanović (SNSD), Mirko Šarović (SDS, uz podršku PDP-a), Nenad Nešić (DNS), Vojin Mijatović (Pokret za državu) i Borislav Bijelić (Stranka Život).

Federacija BiH je jedna izborna jedinica i birači će 2. oktobra dobiti glasački listić na kojem će moći glasati ili za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog ili iz reda hrvatskog naroda. Dakle, svoj glas mogu dati samo jednom kandidatu.

Republika Srpska je druga izborna jedinica koja bira člana Predsjedništva iz tog entiteta.

U prvoj sedmici predizborne kampanje vas pitamo kome ćete dati svoj glas. Identičnu anketu ćemo objaviti i pred sami kraj predizborne kampanje, kako bismo pokušali predočiti puls javnosti i da li se mišljenje javnosti promijenilo u toku kampanje.

Anketa je na web sajtu www.klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime