Koju zelenu namirnicu biste trebali konzumirati da poboljšate zdravlje kostiju

0
107

Zdrava ishrana je naročito važna za poboljšanje zdravlja kostiju. Dobra vijest je ta da vam jedna zelena namirnica može naročito pomoći u ovom procesu.

Kako je navela nutricionistkinja Laura Burak u razgovoru za magazin Eat This, Not That, kelj je najbolja zelena namirnica za jačanje kostiju.

“Iako mi nutricionisti volimo sve vrste zelenog povrća, moj favorit je definitivno kelj. Bogat je nutrijentima, dostupan gotovo svima i ima neutralan okus”, rekla je.

Šolja kelja sadrži 100 miligrama kalcijuma i zbog toga ona smatra da je on idealna zamjena mlječim proizvodima. Isto tako, vitamin K koji se nalazi u kelju je povezan s jačanjem kostiju. Istraživanja su pokazala da osobe kojima nedostaje vitamina K imaju veći rizik od osteoporoze.

Ukoliko pojedete jednu šolju sirovog kelja, u organizam ćete unijeti 100 posto preporučene dnevne količine vitamina K. Međutim, ukoliko skuhate šolju kelja, pripremit ćete čak četiri puta veću količinu, što je, naravno, naročito zdrav dodatak svakom obroku.

Opcije su mnogobrojne: možete ga dodati u smoothie, jesti s kajganom, napraviti salatu tako što ćete ga pomiješati s maslinovim uljem, limunovim sokom, biberom…

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime