Konaković: Bakir sve laže, narod ga neće!

0
71

Zbog svega što je do sada radio, zbog svega lošeg što je radio, zbog laži koje je sipao na svakom koraku

Bakir Izetbegović ne shvata osnovnu poruku – s njim niko neće u koaliciju, čak i da ima potrebne ruke.

Nema većinu

Ovo je za “Avaz” kazao Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, komentirajući posljednje izjave Izetbegovića da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH.

– On šalje poruku našoj javnosti: blokirat ću proces dok me ne primite u koaliciju. To je osnovna poruka, ali mora shvatiti da s njim niko ne želi. Zbog svega što je do sada radio, zbog svega lošeg što je radio, zbog laži koje je sipao na svakom koraku – dodao je Konaković.

Poziva SDA i DF da se prebroje u svim klubovima u Domu naroda i vide koliko su daleko od većine. Također, podsjeća da SDA nema većinu u Predstavničkom niti u Domu naroda, niko je ne želi za partnera, a oni pokušajima kupovine zastupnika nastoje doći do većine u Klubu Bošnjaka i blokirati kompletan proces.

– Ovu ekipu iz Tuzle poslali su u Krajinu, Zenicu, naši zastupnici javljaju da ih svaki dan kontaktiraju ti njihovi tajkuni pokušavajući da spriječe nekoga u ovom potpuno čistom političkom procesu. To je osnovna stvar, on hoće da blokira proces brze uspostave vlasti, u kojoj ga, sigurno, nema na način da nekoga prepadne ili kupi. Ovo je pravo lice SDA i politike Bakira Izetbegovića. Poručujem mu da ne troši vrijeme, novac, da ne maltretira ljude jer neće uspjeti u tome – istakao je Konaković.

Idu u šešir

Kada je riječ o Klubu Bošnjaka Doma naroda PFBiH, on kaže da stranke tzv. osmorke trenutno imaju deset zastupnika, bez Posavine i Livna, koji idu u šešir.

– I bez srednje Bosne, u kojoj DF mora ići sa SDA da je spasi ili da bude neutralan. I danas je SDA dalja u Klubu Bošnjaka jer su ove očajničke poruke Bakira Izetbegovića, kako bi smirio sve direktore koji neće ostati na svojim pozicijama, potez očajnika – kazao je Konaković.

“Njega tamo neće biti”

Konaković kaže da je iz razgovora s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhelyi) zaključio koliko smo blizu kandidatskog statusa.

– Jedan od osnovnih uvjeta za donošenje takve odluke jeste brza uspostava vlasti koju smo u FBiH završili, a na nivou države vrlo brzo završavamo. Izetbegovićevo blokiranje i tjeranje ljudi da ga prime u koaliciju nanosi drastičnu štetu BiH ako nas uspori i blokira u procesu brze uspostave vlasti. Ponavljam, njega tamo neće biti – zaključio je Konaković. 

Avaz

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime