Macron u Kini dočekan kao rock zvijezda, studenti u ekstazi uzvikivali: Volimo te.

0
28

Macron u posjeti kampusu univerziteta (Foto: Emmanuel Macron/Twitter)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron nastavio je svoje diplomatske aktivnosti u Kini, a nakon Pekinga i susreta sa kineskim zvaničnicima, prvi čovjek Francuske otputovao je u Guangzhou gdje je posjetio jedan od najvećih kineskih univerziteta.

Za razliku od formalnih diplomatskih aktivnosti u glavnom gradu, Macron je na univerzitetu imao nešto drugačiji doček. Naime, francuskog predsjednika su u kampusu univerziteta dočekale stotine studenata uz aplauz, ali i euforiju koja je prikladnija za koncerte velikih pop ili rock zvijezda.

“Studenti su u ‘ekstazi’ uzvikivali ‘Volimo te Macron’. Macron je stao sa studentima te je razgovarao sa nekima od njih”, piše magazin Politico.

Povodom posjete kampusu ovog univerziteta oglasio se i sam Macron koji je rekao kako je u Kini imao priliku razgovarati sa mnogo mladih ljudi.

“Od Pekinga do Guangzhoua upoznao sam studente koji uče naš jezik. Upoznao sam entuzijastične mlade ljude koji svoju inspiraciju traže u Francuskoj. Možemo mnogo toga uraditi zajedno. Neka dugo živi prijateljstvo između Kine i Francuske”, poručio je Macron.

Jedan od članova Macronovog tima za Politico je naglasio kako je u Kini kada je riječ o Macronu vladala potpuno drugačija atmosfera nego što je to slučaj u Francuskoj.

“Ovih dana, on ne bi mogao kročiti u kampus francuskog univerziteta iz straha da će ga linčovati oni koji se protive penzionoj reformi”, piše ovaj list.

Izvor :Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime