Mijatović: Dodik sprema najcrnji scenarij ako izgubi

0
200

Potpredsjednik SDP-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS Vojin Mijatović u predizbornom razgovoru za Klix.ba izjavio je da u tom entitetu, nažalost, danas ne postoji vlast i opozicija već samo oni koji vole BiH i oni koji je manje ili više mrze.

Mijatović je ispred koalicije “Pokret za državu” nedavno javno ponudio da će povući kandidaturu u korist Mirka Šarovića, kandidata opozicije SDS-PDP za člana Predsjedništva BiH ukoliko se Šarović javno ogradi od ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladić i ako opozicija potpiše da nikad neće tražiti nezavisnost RS-a. Na to ponudu nikada nije stigao odgovor.

Kako komentarišete činjenicu da Mirko Šarović nije odgovorio na vašu ponudu?

To govori sve samo po sebi. Nažalost, u Republici Srpskoj ne postoji vlast i opozicija. Postoje oni koji vole BiH i oni koji manje ili više mrze BiH. Ideološki gledano razlika između Dodikovog režima i Dodikove opozicije ne postoji. Pokušava se nametnuti teza da su SDS i PDP neka alternativa, ali u odnosu na državu BiH razlika između njih i Dodika ne postoji.

Čitavu kampanju traje orkestrirani napad na mene i od Dodika i njegovog režima, a još više od opozicije. Smatrao sam da je fer i korektno da im dam ponudu da pokažu da su različiti od Dodika, nažalost pokazali su da su isti. Razlika između Dodika i njih je samo što je on na vlasti, a oni nisu.

Kako ocjenjujete kampanju vaših protukandidata odnosno da li su ponudili nešto više?

Zapravo ne postoji velika razlika. Kandidati i vlasti i opozicije, svi nude nekakvu odbranu Republike Srpske, a ja nudim odbranu BiH. Republika Srpska nije napadnuta već država Bosna i Hercegovina i to podjednako i od vlasti i od tzv. opozicije.

Željka Cvijanović (SNSD) ili Mirko Šarović (SDS)?

Vojin Mijatović, bez dileme. Cvijanović i Šarović su politike prošlosti, politike ’90-ih koje veličaju ratne zločince i žele izolaciju srpskom narodu dok ja nudim budućnost i život, i srpskom i svim druugim narodima u BiH. Cvijanović i Šarović nas vode ka Moskvi, a ja vodim ka Briselu i Washingtonu.

Koliko glasova očekujete 2. oktobra i koga vidite u sastavu Predsjednistva BiH u narednom mandatu?

To će reći građani u Republici Srpskoj, a na meni je da izađem iskreno sa svojim političkim ciljevima, a građani su ti koji sude koliko ko od nas ima podršku ili nema.

Vidjeli ste određene ankete i prognoze izbornih rezultata. Ako Milorad Dodik izgubi u nedjelju u utrci za predsjednika RS-a, šta se može ocekivati u tom bh. entitetu?

Siguran sam da će Dodik i njegov režim u nedjelju navečer proglasiti pobjedu bez obzira na rezultat. Spremni su na najcrnji scenarij, a neke informacije čak govore da se takvi scenariji razrađuju uveliko. Ponovit ću ono što sam davno rekao – režimi se ruše, sa režimima se ne pregovara.

Čemu se mogu nadati građani BiH ako u državnom predsjedništvu, kako volite reći, bude 3:0, a čemu ako bude 1:2 protiv BiH, kako drugi govore?

U predsjedništvu će biti minimum 2:1 za BiH, ukoliko čak bude 3:0 onda tek možemo očekivati život u BiH. Bez dileme, proces konačne izgradnje bh. identiteta je počeo i ukoliko ne uspije do kraja za ove izbore, bez dileme za četiri godine imat ćemo 3.0 za BiH. Sretan sam što životom igram za reprezentaciju svoje zemlje i što će jedan dan historija pisati kako smo u teškim vremenima u cijelom svetu ponovo vratili bosnasnkohercegovački vijekovni identitet.

Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime