Neke štiti Amerika, a neke NATO – 5 država u kojima nema vojske

0
118

Zvuči pomalo neobično – no, neke države uopšte nemaju vojsku. Evo u kojim državama sveta vosku nećete videti. Ima ih tridesetak, a ovo su samo neke od njih.

Ako želite podržati naš portal, možete kliknuti na bilo koju reklamu ispod od kojih imamo zaradu po kliku. Hvala!

Vojska i ratna prošlost mogu biti turističke atrakcije, bilo da je reč o muzejima edukativnog karaktera ili paradama koje pokazuju moć neke zemlje ili njenu vojnu prošlost. No, iako zvuči pomalo neobično – neke države uopšte nemaju vojsku.

Andora

Ova evropska država koja je smeštena između Španije i Francuske ima malu volontersku vojsku koja je samo ceremonijalna. S druge strane, u svrhu obrane Andora ima potpisane ugovore sa svojim susedima.

Kostarika

Od 1949. godine na Kostarici službeno ne postoje oružane sile (osim ako ne računamo policiju). Zbog toga ovu zemlju često nazivaju “Švajcarskom Centralne Amerike”, jer je proglasila trajnu neutralnost još 1983. godine. U stvarnosti, leđa joj ipak čuvaju Sjedinjene Američke Države.

Grenland

Obrana Grenlanda odgovornost je danske države, stoga grenlandske vlasti nemaju kontrolu nad grenlandskom vojskom ni spoljnim poslovima. Ne postoje regularne vojne jedinice, no od 2009. godine grenlandske vlasti su se izborile za veću autonomiju u donošenju odluka pa možda budućnost nosi neke promene.

Island

Evo jednog posebnog pripadnika NATO pakta – Island koji nema vojsku. Islanđani su ponosni na svoju pacifističku prošlost otkako su proglasili nezavisnost od Danske 1944. godine. Za svaki slučaj, imaju policiju i snage mira.

Mauricijus

Mauricijus nema svoje profesionalne oružane snage još od 1968. godine otkako su se izborili za nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Sve potrebne poslove obavlja 10 000 preduzeća koji su pod kontrolom policijskog poverenika.

Prenosi: B92

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime