Novi engleski kralj: Dok mi Bog bude dao, čuvaću vrijednosti naše zemlje!

0
45

U londonskoj katedrali Svetog Pavla počela je služba sjećanja na preminulu kraljicu Elizabetu II. Na početku okupljenima se obratio novoproglašeni kralj Charles III.

“Obraćam vam se danas s osjećajima tuge”, započeo je vidno emocionalni kralj.

“Tokom cijelog života kraljica je bila inspiracija nama i cijeloj porodici. Kraljica Elizabeta lijepo je proživjela život i služila naciji. Tu službu narodu obećavam vam i ja.

Njena ljubav, vodstvo i razumijevanje bili su primjer svima nama. Proživjela je ispunjen život, održala je obećanje cjeloživotne službe. U svim zemljama Commonwealtha i cijelom svijetu prisutan je velik osjećaj zahvalnosti prema mojoj majci.

Na svoj 27. rođendan zaklela se i posvetila život svojim ljudima. To je bilo više od obećanja, to je bila posvećenost. Poduzimala je žrtve, nikad se nije mijenjala. U svom životu vidjeli smo da voli tradiciju, ali i napredak koji nas je učinio velikom nacijom.

Kao što svaki pripadnik moje porodice može potvrditi, imala je sposobnost da vidi najbolje u svim ljudima.

Znam da njena smrt donosi veliku tugu i dijelim taj osjećaj sa svima vama. Kada je došla na prijestolje, Ujedinjena Kraljevina je bila pod pritiskom posljedica Drugoga svjetskog rata. No, postali smo civilizacija koja se promijenila.

Nevjerovatno sam ponosan na to što je Elizabeta II. učinila. Vladari imaju odgovornost. Odgojen sam da cijenim tradicije, vrijednosti i odgovornosti naše jedinstvene povijesti. Zavjetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati vrijednosti naše zemlje. Gdje god živite, u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva ili širom svijeta, služit ću vam s ljubavlju i lojalno. Moj se život sada mijenja. Više neću moći dati toliko vremena i energije nevladinom sektoru. Ovo je vrijeme promjene za moju porodicu. Moja draga Camilla, koju sam oženio prije 18 godina, postaje kraljica supruga. Moj nasljednik William sada postaje vojvoda od Cornwalla, što sam ja bio više od pet desetljeća.

Želim iskazati ljubav Harryju i Meghan. U ovim trenucima bit ćemo svi zajedno, kao Commonwealth, kao zajednica. U ime cijele porodice mogu ponuditi najveću zahvalnost za vašu sućut i podršku, to mi znači više nego što mogu opisati. Svojoj dragoj mami i pokojnom tati mogu samo reći hvala za svu ljubav i predanost porodici, predanost zemljama i nacijama kojima je služila sve ove godine, zaključio je kralj Charles III. svoj govor.

Slobodna Bosna

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime