Očekuju dobru saradnju: Konaković i Vučić dogovorili sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH

0
41

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je danas u posjeti Beogradu gdje se između ostalog sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon sastanka je poručeno da će uskoro održati sastanak Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH.

Predsjednik Srbije je na svom Instagramu gdje se uobičajeno oglašava obavijestio o održanom sastanku izrazivši zadovoljstvo sastankom.

“Poželio sam dobrodošlicu ministru Elmedinu Konakoviću i izrazio nadu da ćemo u budućnosti dobro sarađivati”, napisao je Vučić te dodao nekoliko fotografija sa sastanka.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obavijestio je da se nalazi u posjeti Srbiji gdje je jutros održao sastanke i sa predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić te ministricom za evropske integracije Republike Srbije Tanjom Miščević.

U saopćenju za javnost Ministarstva vanjskih poslova navodi se da su sastanci upriličeni u sklopu posjete ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zemljama susjedstva. 

“Domaćini su na sastancima poželjeli dobrodošlicu delegaciji i uputili čestitke za brzo formiranje Vijeća ministara, kao i za kandidatski status koji je Bosna i Hercegovina dobila”, napisali

Istaknuto je da su dobri bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije veoma važni za obje države, ali i cjelokupnu regiju.

Potencijali i šanse koje imaju Bosna i Hercegovina i Republika Srbija su velike, te je pokazano zajedničko interesovanje da upravo realizacija konkretnih projekata bude ono što će se u narednom periodu staviti u fokus”, navodi se. 

Ministar Konaković izrazio je svoje vjerovanje da, u dobroj vjeri i radom nadležnih institucija, možemo ostvariti konstruktivan dijalog i otvoriti prostor za unapređenje odnosa koji će biti od koristi za život građana obje države, te da su stabilnost, sigurnost i ekonomski napredak u interesu obje države.

Kazao je da je važno održavati institucionalnu saradnju, odnosno saradnju na nivou državnih institucija, te da je shodno tome dogovoreno da se u narednom periodu razmotri mogućnost održavanja zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije. 

U nastavku dana ministar će se sastati sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Izvor:Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime