Odbrana Ratka Mladića traži da se reaguje zbog teškog zdravstvenog stanja

0
73

BEOGRAD – Generalu Ratku Mladiću pogoršava se zdravstveno stanje u pritvoru u Hagu, fizički i mentalno je dosta slabiji, a odbrana pokušava da uputi zahtjev Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove (Mehanizam) da se reaguje u vezi sa tim, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.

“Nadam se da će to da nam ispune, da neko od doktora ode kod njega i izvrši preglede. Radimo još na tome, videćemo, možda će biti stranac, možda naš, nismo sigurni šta će nam odobriti”, rekao je Darko Mladić.

Navodeći da se sa ocem juče čuo posljednji put, Darko je rekao da general zvuči “dosta slabije, usporenije”.

On je napomenuo da porodici i Mladićevoj odbrani iz Haga i dalje ne daju medicinsku dokumentaciju generala, što je problem.

Prema Darkovim riječima, o Mladićevom zdravlju saznaju samo od generala, a od njegovih doktora ništa.

“Nemamo nikakve informacije u smislu da dobijamo podatke šta mu se daje od terapije, kako ga leče. Nego samo kada se čujem sa njim znamo, na primer, da su ga vodili nešto u bolnicu da mu ‘odrade’, ali nije to ono što bi sve trebalo da se uradi u njegovom slučaju. Znamo ono što on uspe da nam saopšti nakon što se nešto desi”, ispričao je generalov sin.

On nije mogao da ide u detalje zdravstvenih problema generala Mladića, ali je naglasio da mu je teško, da je veoma malo pokretan, pređe 15 do 20 metara, pa mora da se odmori.

“Više nije u stanju ni da se normalno kreće, za ostale neke funkcije treba mu pomoć, sebi da spremi hranu i slično. Pomažu mu zatvorenici, neki od čuvara”, dodao je Darko.

General Mladić, kaže Darko, trebalo bi da bude u nekoj bolnici na liječenju, a ne u haškom pritvoru, a odbrana nema nikakvu informaciju ni o tome da li će biti negdje premješten.

Govoreći o Mladićevom predmetu, njegov sin je napomenuo da postoji drugostepena presuda, ali da odbrana još nije podnijela zahtjev za reviziju, zato što ne vidi smisao dok je na poziciji predsjednika Mehanizma Karmel Ađijus, koji je, kako kaže, otvoreno pristrasan protiv generala Mladića.

“Da se njemu podnosi revizija…. Znamo da to neće uopšte niko ni razmatrati, zato što je više puta odlazeći predsednik pokazao svoju pristrasnost protiv generala Mladića i ne vidimo smisao da se njemu podnosi”, rekao je Darko i podsjetio da je Ađijus juče na Savjetu bezbjednosti UN rekao da neće više biti predsjednik Mehanizma.

On je dodao da se radi na reviziji, ali da je odbrana nije podnijela dok je Ađijus predsjednik.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je u junu 2021. godine drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH od 1992 do 1995.

Mladić je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine, u selu Lazrevo, a šest dana kasnije izručen je Haškom tribunalu.

Haški tribunal, prethodnik Mehanizma, podigao je optužnicu protiv Mladića 24. jula 1995. godine, a prva presuda je izrečena novembra 2017. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime