Opozicija u FBiH se dogovorila da formira vlast bez SDA

0
138

SARAJEVO – Stranke koje su na nedavno održanim opštim izborima u BiH činile zajednički opozicioni blok u Federaciji BiH, usaglasile su tekst Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima vlasti u BiH, a u sporazumu nema Stranke demokratske akcije (SDA) koju predvodi Bakir Izetbegović.

Sporazum su potpisale Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Narod i pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove Generacije i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

“Sporazumom je, između ostalog, predviđen zajednički nastup u svim pregovorima sa drugim političkim subjektima – potencijalnim partnerima u formiranju parlamentarnih većina”, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon potpisivanja Sporazuma, čiju su saglasnost na tekst potpisali predsjednici navedenih stranaka.

U saopštenju se navodi i da su se stranke obavezale da će što prije usaglasiti i zajednički dokument u kome će biti definisani principi, mjere i smjernice djelovanja izvršne vlasti na svim nivoima.

Takođe, i Demokratska fronta, na čelu sa Željkom Komšićem, novoizabranim članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, pozvana je da bude dio ovog bloka.

Nezavisne

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime