Ostaje li Sebija Izetbegović bez direktorske fotelje na KCUS-u? Već se spominje ime mogućeg nasljednika.

0
115

Senat UNSA je Izetbegović oduzeo zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu

Stranke koje će činiti većinu u novoj Vladi Federacije BiH već su navodno postigli načelni dogovor da u kadrovskoj križaljci KCUS pripadne SDP-u te da aktuelni ministar zdravstva KS Haris Vranić bude imenovan za novog direktora, i to odmah nakon što Sebija Izetbegović bude smijenjena sa te funkcije, javlja Slobodna Bosna.

Odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović nedavno je ostala bez zvanja redovne profesorice Medicinskog fakulteta UNSA. To ujedno znači da Izetbegović više ne može ostati na čelu Kliničkog centra, s obzirom da član 44. Statuta KCUS-a propisuje da generalni direktor, između ostalih uvjeta propisanih Statutom, mora biti “nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora”.

Prema informacijama Slobodne Bosne, Upravni odbor KCUS-a, u čijoj je nadležnosti imenovanje vršioca dužnosti generalnog direktora, trebao bi zasjedati u narednih desetak dana i donijeti odluku o tome ko će privremeno vršiti tu funkciju, do objave konkursa za novog generalnog direktora. Najizgledniji kandidat za tu poziciju je za sada navodno Haris Vranić.

Inače, Vranić je jedan od desetina ljekara koji su tokom mandata Sebije Izetbegović, koji traje od januara 2016. godine, napustili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Haris Vranić  rođen je u Sarajevu 1965. godine. Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu završio je 1991. godine. Specijalista je opće hirurgije i subspecijalista vaskularne hirurgije. Na Kliničkom centru radio je od 1997. do 2020. godine, odakle je prešao u Opću bolnicu Prim. dr Abdulah Nakaš, a potom je imenovan za ministra zdravstva Kantona Sarajevo. Član je Predsjedništva KO SDP BiH Sarajevo, a na posljednjim Općim izborima bio je kandidat SDP-a BiH za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime