Ove namirnice su najbolji odabir za vaš organizam tokom visokih ljetnih temperatura

0
82

Kako je tokom visokih ljetnih temperatura potrebno obratiti dodatnu pažnju na unos vode, namirnice poput lubenice, krastavaca, šampinjona, špinata ili paradajza mogu vam pomoći pri hidrataciji.

Dok se za naredne dane prognoziraju visoke temperature koje će prelaziti 30 stepeni, stručnjaci ističu koliko je važan unos vode i hidratacija.

Međutim, konzumiranje vode nije jedini način za osvježenje i hidrataciju tokom vrućih ljetnih dana. Adekvatna alternativa mogu biti namirnice poput lubenice, paradajza i drugog voća i povrća s visokim sadržajem vode.

Koliko je hrana zapravo hidratantna?

“Cijela biljna hrana, poput voća i povrća, općenito ima visok sadržaj vode,” kaže Rohini Bajekal, nutricionistica u Plant-Based Health Professionals.

Za namirnice s najvećom količinom vode izdvajaju se: krastavac s 95 posto vode, paradajz s 95 posto vode, špinat s 93 posto vode, šampinjoni s 92 posto vode i lubenica s 91 posto vode.

I nisu samo biljke te koje mogu biti hidratantne, dodaje nutricionistica.

“Oko 20 do 30 posto našeg ukupnog dnevnog unosa vode dolazi od jela poput supe i čorbi, kao i od različitog voća i povrća”, objašnjava ona.

Stoga bi izbacivanje ove slatke, vodenaste hrane imalo veliki uticaj na nivo hidratacije. Također, navodi da su voće i povrće uvijek dobar izbor.

“Ova hrana je općenito dobar izvor vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa, a sadrži i vitalne elektrolite koji mogu održati nivo hidratacije na visokom nivou, posebno nakon vježbanja”, pojašnjava.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime