Ovo nije šala! Počelo je! Pretplata za grijana sjedala u BMW-u “samo” 10 dolara mjesečno

0
89

Grijani upravljač – 10 dolara, asistent za semafore – 10 dolara, sistemi za podršku vozaču – 40 dolara mjesečno. Ako želite sve, morate platiti stvarno pozamašnu svotu koju ćete morati dodati mjesečnoj rati. Ovo je budućnost prema BMW-u.

Pretplate su sastavni dio modernog svijeta. Ko od nas ne plaća redovne mjesečne naknade za pristup određenim uslugama. Netflix plaćene igrice, aplikacije na telefonima su samo neki od primjera. Htjeli mi to ili ne, pretplate sve više ulaze u svijet automobila, a primjer za to je BMW.

Samo posjetite BMW ConnectedDrive online trgovinu i saznajte da oprema vašeg vozila ne ovisi samo o tome šta je tvornički ugrađeno. Sada, za korištenje nekih elemenata morate dodatno platiti. Jednokratno ili u obliku mjesečne pretplate – budućnost je danas, iako se neće svima svidjeti.

I tako se oni voljni mogu, primjerice, odlučiti za grijani upravljač za “samo” 10 dolara mjesečno ili grijana sjedala za duplo više. Automatska duga svjetla također koštaju 10 dolara mjesečno, a za 40 dolara mjesečno dobit ćemo pristup funkciji Driving Assistant Plus.

Tu su i godišnje pretplate. Kao što su saobraćajne informacije u stvarnom vremenu za 60 dolara/12 mjeseci ili mogućnost ažuriranja karata putem USB-a – 50 dolara/12 mjeseci. Na vrhu popisa, međutim, nalazimo “doživotne” opcije koje zahtijevaju jednokratno otključavanje. Na primjer, umjetno pojačanje zvuka motora BMW IconicSounds Sport za 140 dolara, aktivni tempomat Stop & Go – 850 dolara ili adaptivni M sportski ovjes za 400 dolara.

Nepotrebno je reći da su komponente potrebne za rad ovih elemenata već fizički prisutne u kupljenom BMW-u. Jedino što nedostaje je nekoliko redaka koda koji se otključavaju na daljinu nakon plaćanja. Kao što vidite, ovo nisu mali iznosi.

Šta kažu kupci?

Istraživanje koje je provela američka organizacija Cox Automotive na nekoliko stotina ljudi pokazuje da 75 posto ispitanika ne bi htjeli dodatno plaćati dodatne funkcije nakon kupovine vozila. Najradije bi da je oprema uključena u kupoprodajnu cijenu.

Iznenađenjima nije kraj. Pretplate također uključuju grijani volan za 10 dolara mjesečno, 92 dolara godišnje i 161 dolara za tri godine. Za bežičnu opciju Apple CarPlay morate platiti 305 dolara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime