Poplave u BiH: Voda ulazi u objekte u više gradova i općina, najgore u Prijedoru

0
94

Obilne padavine su večeras i tokom dana napravile problem na sjeveru Bosne i Hercegovine, posebno u Prijedoru, ali i na putevima u FBiH odnosno u Bihaću i Sanskom Mostu.

Kako pišu mediji iz RS-a, najveći problem su padavine napravile u Prijedoru gdje je voda ušla u mnoge objekte kao što je Razvojna banka i Dom penzionera. Najgora situacija je u objektima na Urijama i u naseljima Topolik, Vrbice i Puharske.

Iz Civilne zaštite ističu da je haos nastao zbog površinskih voda, a ne vodotoka rijeke Sane koji je dosta niži od granice kada se aktivira prvi stepen odbrane od poplava, što je 420.

Do plavljenja je došlo i u većem broju mjesnih zajednica u gradu Bihaću. Plavljenja su zabilježena u Gati, Čavkićima, Malom Lugu, Zlopoljcu, Ribiću , Ripču. Najkritičnija situacija je ipak u MZ Orašac gdje je ugrožena imovina građana i gdje se mještani od jutra bore sa vodenom bujicom, a rijeka Una je u centru grada prestigla kritičnu tačku.

Obilne padavine izazvale su izlivanje potoka na području općine Kostajnica, ali nema poplavljenih objekata.

Na društvenim mrežama je moguće pronaći brojne fotografije i snimke poplavljenih područja sa ovih mjesta, a na nekima se vidi da je poplavljeno i u mjestima u Bihaću, Sanskom Mostu, Kozarskoj Dubici, Bosanskom Novom.

Problemi na putevima

Zbog vode na kolovozu obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Bosanska Otoka – Bužim – Velika Kladuša i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnim putevima Banja Luka-Prijedor, kod skretanja prema Kozarcu i Kamičanima, voda je prekrila put, kao i na dionici od Prijedora prema Sanskom mostu u mjestu Čarakovo.

Na magistralnom putu Bosanska Gradiška – Bosanska Dubica u mjestu Bistrica otežano se saobraća, jednom kolovoznom trakom zbog odrona i vode koja se izlila na kolovoz. Također, zbog veće količine vode na kolovozu vozači trebaju obratiti pažnju i na magistralni put Banja Luka – Klašnice, na području Zalužana, u pravcu Klašnica.

Na putnom pravcu Srbac – Derventa, na nekoliko mjesta saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom, zbog vode na kolovozu kao i na ulazu u Kozarsku Dubicu iz pravca Prijedora.

Iz Auto-moto saveza RS-a je precizirano da je potpuno obustavljen saobraćaj u mjestu Brekinja/Milića Gaj zbog izlijevanja rijeke Knežive. Saobraćaj je obustavljen i na lokalnom putu Božići – Pucari – Podgradci.

Intenzivne padavine uslovljavaju da se saobraćaj odvija usporeno i otežano na većini puteva u BiH, pogotovo na sjeveru.

Zbog opasnosti od vremenskih prilika i prognozirane velike količine padavina za sjever Bosne i Hercegovine izdato je narandžasto upozorenje koje je na snazi do ponoći.

Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime