PORODIČNA DRAMA U BIH: MAJKA PRETUKLA KĆERKU MAŠICAMA ZA ŽAR

0
268

Svaka treća žena u BiH žrtva nasilja u porodici. Međutim, koliko je često nasilje nad ženama postalo je sinonim da kada kažemo nasilje u porodici, automatski mislimo na nasilje prema ženama. Svim našim zalaganjima podiže se svijest građanima i građankama da se nekako danas nasilje sve više prijavljuje.

Nasilje u porodici, kako ističe, nije privatni već društveni problem i s jednim događajem nasilja kreće i niz drugih problema.

Još jedno porodično nasilje dogodilo se u Krajini, tačnije u Velikoj Kladuši. Krajina.ba piše da je majka H.D. (62) pretukla kćerku od 32- godine mašicama za žar. Nakon fizičkog obračuna majke i kćerke, sve je prijavljeno policiji USK.

Kako dodaje isti izvor, iz Centra za socijalni rad Velika Kladuša kazali su da je majka H.D. (62) metalnim predmetom, tačnije mašicama, pretukla kćerku H.S. (32). Kako navode iz Centra, kćerka od ranije ima psihičkih problema, te prema njoj nema potrebe nasilno postupati, već naprotiv, razgovorom i smirivanjem situacije.

Iz Doma zdravlja Velika Kladuša kažu da su u ovu ustanovu primljene dvije ženske osobe inicijala H.D. (62) i H.S. (32) s lakškim tjelesnim povredama. H.S. (32) je upućena da uradi RTG snimak.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, svaka treća žena je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja.

U BiH djeluje ukupno osam sigurnih kuća koje djeluju u okviru nevladinih organizacija sa smještajnim kapacitetima od ukupno 181 kreveta.

Na području entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), trenutno postoji pet sigurnih kuća koje djeluju u okviru nevladinih organizacija sa ukupno 126 kreveta, dok u Republici Srpskoj (RS) djeluju tri sigurne kuće, koje raspolažu sa 55 mjesta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime