Republika Srpska se zadužila za skoro 40 miliona KM

0
127

Postignuta cijena veća je nego na ranijim aukcijama (primjerice 3,6 posto za 7-godišnje obveznice sredinom juna) kao posljedica promjene monetarne politike Evropske centralne banke i rasta referentne kamatne stope usljed čega rastu troškovi zaduživanja na tržištu, kao i zahtijevani prinosi na obveznice.

Ako želite podržati naš portal, možete kliknuti na bilo koju reklamu ispod od kojih imamo zaradu po kliku. Hvala!

Ministarstvo finansija Republike Srpske prodalo je danas na aukciji svih 40.000 ponuđenih obveznica nominalne vrijednosti 1.000,00 KM po obveznici.
Ukupna vrijednost pristiglih ponuda za obveznice s rokom dospjeća pet godina bila je 51.584.240,00 KM, a ukupna vrijednost prihvaćenih ponuda 39.120.000,00 KM.

Kuponska kamata iznosi 4,00 posto godišnje.

Zbog poskupljenja zaduživanja, Republika Srpska je prije tri dana izmijenila odluku o dugoročnom zaduživanju kojom je kamatu po kojoj može dugoročno da se zaduži na domaćem finansijskom tržištu u ovoj godini povećala sa četiri na šest odsto, dok je za emisiju obveznica na međunarodnim finansijskim tržištima granicu za kamatu podigla sa pet odsto na devet odsto.

Poskupljenje zaduživanja osjetila je i Federacija BiH gdje je u posljednje dvije aukcije u ovom mjesecu bila veća kamatna stopa nego na ranijim aukcijama.
Tako je, primjerice, obveznice s rokom dospjeća 10 godina Federacija 21. juna prodala po kamatnoj stopi od 1,587 posto, a već 5. jula zaduženje sedmogodišnjim obveznicama bilo je po kamati od 3,48 posto.

(Indikator)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime