Rus pokušao pobjeći od mobilizacije surfajući rijekom do Estonije, uhapšen i deportovan

0
181

Estonske vlasti su uhapsile muškarca zbog ilegalnog prelaska granice te su ga poslale nazad kući u Rusiju.

Rus je pronašao novi način da pokuša izbjeći mobilizaciju i vojnu službu u Ukrajini te se odlučio da surfa rijekom Narvom sve do Estonije.

Tridesetosmogodišnji muškarac je prešao granicu pomoću daske za surfanje u ponedjeljak, a granična služba je poslala nekoliko patrola s psima koje su ga pronašle na autobuskoj stanici u ponedjeljak u 4:30 sati. Rus je uhapšen i odveden na granični prijelaz gdje je obavljena administrativna procedura nakon koje je kažnjen i poslan nazad u Rusiju. Estonskim vlastima je rekao da je prešao granicu zbog djelomične vojne mobilizacije koju je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin prošle sedmice.

Inače, estonska vlada je pojačala osiguranje svojih granica otkako je Rusija započela napad na Ukrajinu u februaru. Ipak, zvaničnici tvrde da nema povećanja migracijskog pritiska.

Estonija je prestala izdavati vize ruskim turistima u augustu te se pridružila baltičkim državama Latviji i Litvaniji u restrikciji ulaska ruskih državanjana koji su dobili vize u drugim zemljama Šengena.

Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime