SAD JE SVE JASNO: Vožd iz Laktaša u panici, ovo je razlog Dodikovim sumanutim i neselektivnim napadima i prijetnjama secesijom.

0
68

Da se iza Dodikovih prijetnji secesijom i neselektivnim udarima po međunarodnoj zajednici, stranim ambasadorima i političkim partnerima iz Federacije BiH krije nešto sasvim drugo potvrdila je i bivša članica Predsjedništva PDP-a Jelena Trivić.

Milorad Dodik ispalio je nove teške, preteške riječi, u ova nesigurna vremena. Sve što je izgovorio ide na štetu čitavog srpskog naroda ne samo onog u Republici Srpskoj. Svjesno provocira i izaziva tenzije, a razloge treba potražiti u skretanju pažnje javnosti sa sve teže ekonomske situacije u Republici Srpskoj, poručila je Jelena Trivić.

“Uskoro dolazi puno toga na naplatu, više od 1,2 milijardi maraka kredita. Fiskalna stabilnost Republike Srpske je upitna. Ugrožena je isplata plata u javnom sektoru, isplata penzija i svih drugih plaćanja iz budžeta. Prekomjerno trošenje javnih sredstava desetine miliona koje su se slijevale na račune rodbnskih i kumovskih firmi putem namještenih tendera, kupovina glasova pred izbore u nekoliko posljednjih ciklusa, sada dolaze na naplatu”, upozorila je ona.

Kada nijedna ozbiljnija finansijska institucija ne želi da kupi obveznice koje emituje Republika Srpska, natjerale su premijera Radovana Viškovića na put do daleke Kine, sve u pokušaju da se negdje pronađe slamka spasa.

“Dok taj proces traje vrhovni vođa režima muti vodu teškim izjavama. Po hiljaditi put priča o secesiji, odnosno nezavisnosti Republike Srpske”, kazala je Trivić i dodala da su vremena takva da tenzije treba spuštati na minimum, ali on radi upravo suprotno.

“Njemu je svejedno. Jedna zakašnjela plata na njegovo silno bogatstvo njemu ne znači ništa. Većini stanovnika Republike Srpske samo jedna plata je pitanje opstanka, biti ili ne biti. O penzijama da i ne govorimo. Ali Dodiku kockanje sa sudbinom Srba u Republici Srpskoj nije strano. On sigurnu odstupnicu ima. Njegovi bankovni računi nisu u minusima. Ako njegovi potezi dovedu do eskalacije sukoba i pređu sa političkog nivoa na neki drugi, on neće biti u prvom redu odbrane Republike Srpske, kao što nije bio ni kad se ona stvarala, nego na nekoj sigurnoj destinaciji, a narodu kako bude”, poručila je Trivić.

“Njegova retorika izgleda kao pokušaj izazivanja nekog novog 27. marta nakon čega bi, kao i u prošlosti, Srbi bili iskorišćeni kao oruđe u rukama drugih i prokockali teško stečenu slobodu kakvu imamo u Republici Srpskoj. Bilo kakav konflikt u Republici Srpskoj Srbija ne bi mogla mirno posmatrati i tako bi se zakotrljao talas nesigurnosti širom Balkana. Srbima ne treba ni najmanji konflikt! Jedini kojem treba konflikt je Dodik, jer je to njegov prirodni ambijent. Srbima treba mir, stabilnost i ekonomski prosperitet”, poručila je Trivić.

Podsjetimo, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagovao je na izjave ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, poručivši da oni šute dok se, kako je rekao, iz Sarajeva pljuje po Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da svaka loša akcija iz Federacije BiH proizvede reakciju u Republici Srpskoj.

Komentarišući Nikšićevu izjavu da je Dodik ponovo vaskrsao ideju podjele BiH iako je potpisan sporazum koji je pokazao da se može raditi u interesu svih građana u BiH, Dodik je rekao:

-Ni ja nisam zamišljao dogovor o formiranju zajedničkih institucija na način da se u Sarajevu ćuti na, na primjer, antiustavne i antidejtonske izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Vjerovatno bi bilo manje nesporazuma da su se Nikšić i Konaković prije nekoliko dana udostojili da bilo šta kažu na ogavne izjave Bećirovića. Oni ćute kada se pljuje po Republici Srpskoj, rekao je Dodik.

Odbacio je Nikšićeve tvrdnje da Federacija preko raspodjele zajedničkih prihoda finansira RS..

– Kakva je to njegova matematika? Mogu i ja izvesti matematiku da je nama FBiH dužna 100 milijardi zbog štete koju nam prave svake godine jer ne možemo da se razvijamo zbog njihovog mentaliteta mržnje prema nama, rekao je Dodik.

Slobodna Bosna

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime