SDA čestitala Dan Nezavisnosti, Cvijanović se oglasila: “Nije moj praznik i ne primam čestitke”

0
174

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović objavila je na Instagramu čestitku koju je dobila povodom 1. marta pa izjavila da to nije njen praznik.

“Nije moj praznik i ne primam čestitke povodom ovog morbidnog datuma. Uzgred rečeno, BiH nema zakon o praznicima, a jedino što se zajednički obilježava su Nova godina i Prvi maj”, navela je Cvijanovićeva na “Instagramu”, odgovarajući Stranci demokratske akcije Sandžaka koja je uputila čestitku povodom 1. marta tzv. “dana nezavisnosti BiH”.

Podsjećamo, u dijelu Federacije BiH 1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti, u uspomenu na 1. mart 1992. godine kada su proglašeni rezultati referenduma o nezavisnosti BiH, na kojem su Bošnjaci i Hrvati odlučili na napuste BiH, a Srbi većinom nisu glasali.

Stanovnici BiH odgovarali su referendumsko pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?.”

Srpski narod je većinom bojkotovao referendum, pa je glasalo 2.073.568 ljudi što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli na referendum glasali su za nezavisnost.

Tog 1. marta napeta atmosfera u još uvijek mirnodopskom Sarajevu doživjela je svoj vrhunac. Ispred crkve na Baščaršiji, tokom svadbe, ubijen je Srbin Nikola Gardović i već poslijepodne grad je bio ispresjecan barikadama, a uskoro i pravim vatrenim linijama razgraničenja.

Zbog svega toga Republika Srpska ovaj datum ne priznaje kao državni praznik, a BiH već duži niz godina nema Zakon o praznicima.

(Mondo)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime