Stanivuković i Dodik: Od psovanja majke i najtežih optužbi do šaputanja i zajedničkih poslova

0
84

Odnos gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika je u prošlosti bio izrazito turbulentan, ali po ponašanju čini se da je uplovio u jednu mirniju luku srdačnih pozdrava i šaputanja.

Draško Stanivuković i Milorad Dodik govorili su danas na otvaranju izgradnje mosta u banjalučkom naselju Česma. Izgradnja ovog mosta vrijednog 6,6 miliona KM sigurno je pozitivna stvar za Banjalučane, ali ono što je zanimljivo je saradnja i zajedničko pojavljivanje Stanivukovića i Dodika, što prije nekog vremena bilo teško zamisliti.

Dodik je bio posebno nezadovoljan nakon lokalnih izbora 2020. godine, kada je Stanivuković porazio kandidata SNSD-a Igora Radojčića i tada je u svome maniru prijetio da će kazniti građane Banja Luke.

“Prljava kampanja s njihove strane je zagadila odnose do te mjere da neće biti podržan nijedan prijedlog gradonačelnika, taman da je Einstein”, govorio je tada Dodik, ali to nije bio kraj prijetnji pa je dodao:

“Mislim da je važno da govorimo jasno. On ima svoje nadležnosti i predstavlja grad, neka se šepuri i radi. Rekao je da će đaci i penzioneri dobiti besplatan gradski prijevoz. Neka predloži, podržat ćemo, ali hajde da vidimo kako će to finansirati. Kako će finansirati gradsko grijanje koje smo mi svake godine subvencionirali. Zašto bi to radila Republika Srpska? Imamo i druge općine koje treba pomoći. Prekinut ćemo sve investicija sa nivoa RS”.

Ipak, Dodik je prešao preko svojih riječi, a to je ispričao i Stanivuković na otvaranju mosta kako je ponudio da Vlada RS-a finansira most u Banjoj Luci.

“Onog trenutka prije godinu i po dana kada je gospodin Vučić postao počasni građanin Banja Luke došao je posjetu našem gradu i na tom sastanku bili smo u ovom sastavu. Sjedili smo i rekao je gospodin Vučić, postao sam počasni građanin i želim nešto da uradim za ovaj grad dodatno. A ja odmah kažem most u Česmi, a onda gospodin Dodik kaže ‘nećete vi, hoću to da vlada radi, a vi izaberite nešto drugo'”, ispričao je Stanivuković.

Iako je pozitivna stvar to što je Dodik ipak odlučio da i građani koji nisu glasali većinski za SNSD imaju korist od vlade kojom upravlja ova stranka, primjetne su i promjene na ličnom nivou između Stanivukovića i Dodika.

Tako se 2019. godine u skupštinskom restoranu desio sukob Dodika i Stanivukovića, a Stanivuković je tvrdio da mu je tom prilikom Dodik psovao majku. Njihov odnos bio je prepun raznoraznih optužbi, a Stanivuković je često govorio o kriminalu i korupciji Milorada Dodika, članova njegove porodice kao i stranačkih kolega.

Po izboru za gradonačelnika Banja Luke, Stanivuković je izjavio da se ne bi rukovao sa Miloradom Dodikom da ga sretne na ulici jer nema potrebe za tim.

Na kraju, snimci sa današnjeg otvaranja mosta pokazuju da su odnosi Dodika i Stanivukovića ušli u jednu mirniju fazu, a da li se iza svega kriju i neki politički dogovori pokazat će vrijeme.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime