Svjetsko prvenstvo počinje danas

0
65

S velikim nestrpljenjem najveći dio svijeta očekuje Svjetsko prvenstvo u Kataru koje će početi današnjom utakmicom između domaće selekcije i Ekvadora te trajati sve do 18. decembra kada je simbolično Nacionalni dan zemlje domaćina.

Ovo će biti prvo Svjetsko prvenstvo koje će se održati u arapskom svijetu i drugo koje će se u potpunosti održati u Aziji nakon Mundijala 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu. Ujedno će ovo biti posljednji turnir na kojem će učestovati 32 selekcije jer će se na prvenstvu 2026. godine u Sjedinjenim Državama, Meksiku i Kanadi igrati 48 reprezentacija.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo će se prvi put održati zimi zbog intenzivnih vrućina i vlage u Kataru, a igrat će se u skraćenom vremenskom okviru od 29 dana. To je očekivano stvorilo dosta problema klupskom nogometu pa su nacionalne lige morale produžiti zimske pauze u svojim rasporedima dok su velike evropska takmičenja užurbanim tempom već završila grupne faze i nastavak se očekuje tek naredne godine.

Svjetska nogometna federacija (FIFA) je u aprilu ove godine objavila nagrade za sve selekcije učesnice. Svaka reprezentacija će dobiti 1,5 milion dolara prije takmičenja za pokrivanje troškova priprema. Ukupni nagradni fond bit će 40 miliona dolara veći od fonda prethodnog prvenstva koji je iznosio 400 miliona dolara. Novi svjetski prvak će na kraju osvojiti 42 miliona dolara.

Prve kontroverze zbog domaćinstva Katara počele su još 2010. godine kada je ova arapska država dobila podršku čelnika FIFA-e u konkurenciji Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje, Japana i Australije. Odluka o domaćinstvu Svjetskog prvenstva u Kataru je ocijenjena kao visoki operativni rizik te dobila kritike javnosti. Mnogi su je kritikovali i kao dio korupcijskih skandala u FIFA-i.

U međuvremenu Katar se suočio i sa snažnim kritikama zbog tretmana stranih radnika uključenih u pripreme za Mundijal, a Amnesty International je pisao o prisilnom radu i lošim radnim uslovima, dok su mnogi radnici migranti tvrdili da su morali platiti visoke naknade za dobijanje posla. Zbog katarskih zakona o konzumaciji alkohola, organizatori su najavili stvaranje određenih zona za triježnjenje kao alternativu većim hapšenjima pijanih navijača. Poseban šok za navijače uslijedio je u petak, 48 sata prije otvaranja prvenstva, kada su domaćini odlučili da neće prodavati alkohol na stadionu i fan-zonama koje se nalaze u okviru stadiona.

Domaćini su se ipak potrudili da uslovi za nogometaše budu na najvećem mogućem nivou, pogotovo kada su u pitanju stadioni koji su opremljeni sistemima za hlađenje koji imaju za cilj smanjiti temperaturu unutar stadiona do 20 stepeni Celzijusa. Najveći stadion Lusai Iconic prima 80.000 gledatelja, Al Bayt 60.000, dok preostalih šest stadiona prima 40.000 gledatelja (Stadion 974, Al Thumama, Halifa International, Education City, Ahmad bin Ali i Al Janoub).

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime