TRAMP PRIJETI SAVEZNICIMA IZ NATO: Ako vas Rusija napadne, nećemo vam priteći u pomoć

0
70

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp rekao je juče da je tokom svog mandata pretio saveznicima u NATO da im neće priteći u pomoć u slučaju sukoba sa Rusijom, ako sami ne povećaju izdatke za odbranu.

On se pohvalio da je rezultat pretnje neviđeno povećanje budžeta alijanse, a generalnog sekretara Jensa Stoltenberga nazvao je “svojim najvećim obožavateljem”, piše RIA Novosti.

– Da li to znači da ako ne platimo u potpunosti, a Rusija nas napadne, da li to znači da nas nećete braniti? Morao sam da im dam ovakav odgovor, jer inače ne bi platili. “Da, nećemo vas zaštititi ako ne platite… Ako se ovo desi, sami ste” – rekao je Tramp na mitingu svojih pristalica u Vajomingu.

Tramp je tražio od saveznika u NATO-u da povećaju vojne budžete na najmanje 2% BDP-a.

– I novac se slio – milijarde i milijarde. Na kraju je akumulirano 430 milijardi – milijardi, a ne miliona – dolara – rekao je on.

Rusija je 24. februara počela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je njen cilj “zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu”.

Zato je, prema rečima ruskog predsednika, neophodno da se izvrši “demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine”, i da se privedu pravdi svi ratni zločinci.

novosti.rs

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime