Tuzlanski zdravstvenici u štrajku, dostupna samo hitna pomoć

0
93

Više od pet hiljada zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu od sutra počinje s pripremama generalnog štrajka, koji će uslijediti u narednih nekoliko dana. To znači da će pacijenti moći dobiti samo hitnu medicinsku uslugu.

Zdravstevni radnici u Tuzlanskom kantonu već tri mjeseca se bore za poboljšanje uslova rada, međutim, nadležni nisu realizirali nijedan njihov zahtjev.

Nasupot tome, oglušili su se na sve, pa i na ispunjavanje sporazuma o povećanju plate za tri mjeseca, što je dogovoreno u oktobru.

Zbog svega toga, zdravstveni radnici su danas održali štrajk upozorenja, na kojem je najavljeno da se u narednih nekoliko dana zvanično kreće u generalni štrajk.

“Mi smo kao jedan od zahtjeva stavili isplatu 1.080 KM, kao što je isplaćeno u Domu zdravlja Teočak, Zavodu zdravstvenog osiguranja TK i Zavodu za javno zdravstvo TK. Nažalost, protest koji smo održali prije nekoliko dana nije naišao na odjek u Vladi TK i oni očito čekaju vrijeme. S druge strane uputili smo zahtjev za mirenje, kako bi mogli ući u generalni štrajk te ni na taj zajtjev nismo dobili nikakav odgovor”, kazao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sidnikata radnika u zdravstvu FBiH.

Zbog svega izgovorenog, Latifović je danas najavio da zdravstveni radnici sutra počinju sa pripremama generalnog štrajka, koji će biti realiziran u narednih sedam do deset dana u svim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu.

“Generalni štrajk će biti proglašen u skladu sa zakonom i on će biti realiziran u narednih sedam do deset dana. Direktori, menadžment, vlada i resorno ministarstvo je upoznato o tome i generalni štrajk se neće zaustavljati, kao što je to bilo prošli put, kada su nas prevarili jer nisu ispunili obećano povećanje satnice”, dodao je Latifović.

A kada je riječ o generalnom štrajku, način njegovog funkcioniranja još u vrijeme protestne šetnje u Tuzli je pojasnila predsjednica Nezavisnog sindikata zdravstva TK Adisa Fakić.

Ona je tada kazala da sindikati imaju potpisane sporazume sa poslodavcima o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka i time će se voditi, naglasivši da će se hitni slučajevi primati, dok će oni pacijenti iz takozvanog “hladnog programa” biti vraćeni.

Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime