Udruženje svjedoka genocida: Ako ga pustite u Rusiju ili Srbiju, nikad se ne bi vratio

0
147

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa uputilo je pismo predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Gracieli Gatti Santana, a u vezi s puštanjema na slobodu osuđenog ratnog zločinca. Pismo potpisuju Munira Subašić i Murat Tahirović.

“Veoma nas je uznemirila informacija koja se pojavila u medijima da će se presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić pustiti na slobodu zbog navodno pogoršanog zdravstvenog stanja. Cijeli proces protiv zločinca Mladića pred MKSJ i MRMKS je obilovao informacijama o ‘pogoršanom’ zdravstvenom stanju i zahtjevima Ruske Federacije i Srbije za Mladićevo “privremeno“ puštanje na slobodu u cilju ‘liječenja’. Cijeli svijet je svjestan i zna da se zločinac Ratko Mladić nikada ne bi vratio pred lice međunarodne pravde iz Rusije ili Srbije ukoliko biste ga pustili na slobodu”, naglasili su.

Mladić je u junu prošle godine pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana. Haški tribunal je Mladića proglasio krivim za ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premještanje stanovništva, terorisanje, napade na civile, genocid u Srebrenici.

Između ostalog, utvrđeno je i da je Mladić lično komandovao granatiranjem Sarajeva, učestvovao u odabiru ciljeva i naređivao da se vatra preusmjeri prema civilnom nesrpskom stanovništvu o čemu, između ostalog, svjedoči i javnosti poznata Mladićeva komanda: “Velušiće, tuci Velušiće… tamo nema srpskog življa mnogo“, više puta emitovana putem medija.

Tačka optužnice koja se odnosi na uzimanje talaca opisuje situaciju u kojoj su srpske snage zarobile više od 200 pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN-a na različitim lokacijama

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime