UN-ov vojnik traži djevojčicu koju je upoznao za vrijeme rata

0
61
Irene Puyol, kći španjolskog vojnika koji je 1993. godine u misiji UN-a došao u ratom zahvaćeni Mostar, želi obradovati oca i omogućiti da se on i djevojčica s fotografije ponovno sretnu.

Irenin otac, Španjolac Victor Pujol de Lara često se igrao s djecom iz Mostara, a u posebnom sjećanju ostala mu je Alisa te je njihovu zajedničku fotografiju čuvao proteklih trideset godina.

Možemo li napraviti malo Twitter magije? Davne 1993. godine moj tata je otišao u svoju prvu mirovnu misiju UN-a u Mostar. Od tada često razmišlja o djeci koja su se igrala s njima, posebno o ovoj djevojčici Alisi. Zaista bih voljela da se ponovno sretnu. Molim vas, dijelite fotografiju, napisala je Irene na Twitteru, a fotografija se ubrzo počela dijeliti društvenim mrežama.

Irene su se javili brojni tviteraši iz Bosne i Hercegovine i počela je akcija da se Alisa prepozna na ovoj fotografiji, a otkrila je i da je Victor prošli tjedan bio u Mostaru i tražio djecu s kojom se družio tijekom rata.

Bili smo tamo prošli tjedan. Bilo mu je to prvi put nakon rata i bio je jako emotivan zbog toga, prisjećao se svakog kutka i pitao se jesu li neki od odraslih koje smo sreli djeca koja su se s njima družila. No nismo htjeli biti nametljivi ili izazvati nečiju traumu pa nismo puno tražili, kaže Irene za Index.

Bila je to njegova prva UN misija. Ja tada nisam bila rođena, a kasnije mi je rekao da je zbog Alise poželio imati vlastito dijete, dodaje Irene.

Početkom ove godine još je jedan Španjolac tražio djecu s kojom se družio u ratom pogođenom Mostaru. Salvador Andres Pelaez objavio je na Facebook stranici Bosnia Veterans molbu za pomoć u pronalasku djece s kojom se 90-ih godina za vrijeme rata fotografirao u Mostaru. Potraga je završila sretno.

Bio sam stacioniran u SPABAT-u (španjolska bojna) UNPROFOR-a s AGT MADRID između rujna 1993. i travnja 1994. godine u Dračevu, Mostaru i Jablanici, napisao je.

Slike prikazuju niz djece s kojom sam dijelio mnoge dane i malo zabave koju sam im mogao pružiti u djetinjstvu. Volio bih znati poznaje li ih netko od vas. Bio sam u Mostaru 2018., 25 godina nakon misije, ali ih nisam pronašao, jako bih volio da sam ih susreo. Ako ih netko zna ili prepoznaje, javite se. Veliki zagrljaj za sve vas koji ste služili pomažući da ustrajete u miru u tom ratu, dodao je.

(www.jabuka.tv)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime