Upravnik zavora dobio nalog da zlostavlja Karadžića, zabranio mu da telefonira s porodicom

0
576

Akademik Kosta Čavoški rekao je da je osujećivanje prava prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u engleskom zatvoru gaženje ne samo međunarodnog, nego i unutrašnjeg prava same Velike Britanije.

– Doktor Radovan Karadžić se nalazi u užasnoj situaciji u engleskom zatvoru. Očigledno je da je upravnik zatvora dobio nalog da ga što više zlostavlja i da mu na svaki način ometa bilo kakve veze i sa porodicom i sa pravnim savetnicima i sa prijateljima – rekao je Čavoški, koji je i Karadžićev pravni savjetnik.

Ovaj teoretičar prava i penzionisani profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu ističe da je Karadžić, dok je bio u Haškom tribunalu, mogao da slobodno zove koga god hoće, čak je i preko telefona povremeno diktirao neke kraće zapise koji su objavljivani.

– Haški tribunal je smatrao, držeći se međunarodnih konvencija, da zatvorenik ima pravo na slobodu govora, da to što misli može drugima saopštavati i da to što misli može i objavljivati. Sve se promijenilo dolaskom u zatvor u Engleskoj – kaže Čavoški.

On navodi da je Karadžić ranije putem telefona izdiktirao par kraćih zapisa koji su svojevremeno bili objavljeni u „Pečatu“, zbog čega mu je bilo uskraćeno pravo da razgovara sa bilo kim uključujući i porodicu, ali je ta zabrana kasnije postepeno bila ukinuta.

Čavoški ističe da nema nijednog međunarodnog pravnog akta o položaju zatvorenika koji zabranjuje razgovore o pitanjima političke prirode koje se tiču zatvorenikove zemlje i naroda.

– On ima na to pravo i njemu to pravo nije smjelo da bude osujećeno. To što je upravnik zatvora iznova njemu zabranio da telefonom bilo koga zove i razgovara, to samo govori o njegovoj namjeri, po nalogu nekoga iz Londona, da sistematski zlostavlja Karadžića – ističe Čavoški.

Kako napominje, to što su zatvorenici lišeni slobode kretanja, ne znači da su lišeni slobode govora.

– To što upravnik zatvora radi i osujećuje pravo Karadžića da bilo s kim telefonom razgovara, to je gaženje ne samo međunarodnog prava, nego najvjerovatnije i unutrašnjeg prava same Velike Britanije – kaže Čavoški.

On podsjeća da je nekadašnji presjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, koji je bio u drugom engleskom zatvoru, imao pravo da, ne samo bilo koga zove, nego i da se dopisuje.

– Tako je pismom ispisanom na kompjuteru tražio od mene pravne savjete, na koje sam mu odgovorio, takođe u pismu – dodao je Čavoški.

Prema njegovim riječima, u ovom zatvoru blizu Sautemptona, na ostrvu, izgleda da je režim sasvim drugačiji.

– To samo znači da je to puka proizvoljnost – ne nešto što je zasnovano na engleskom pravu koje reguliše položaj zatvorenika, nego na pustoj volji upravnika zatvora koji to sve čini po nalogu nekih drugih, viših vlasti, koje hoće da Karadžića što više zlostavljaju i da mu time život učine težim, a vjerovatno i kraćim – zaključuje Čavoški.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt, ukazujući da postoji mogućnost tragičnog ishoda i zahtijevajući da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Karadžiću se, kako se navodi, već neko vrijeme nalazi u potpunoj izolaciji bez prava na kontakt sa porodicom, a navodni razlog je citiranje njegovih političkih stavova u medijima od drugih osoba.

(Srna)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime