„Vučić radi za Putina u Srbiji i regionu” – tvrdi poznati historičar

0
44

Kako dodaje, cilj režima u Moskvi i u Beogradu je napraviti destrukciju onoga što još uvijek možemo zvati kao „pax americana“ tj. razoriti zapadnu bezbjednosnu arhitekturu u regionu.

“Najprije nam mora biti jasno: ruski uticaj u Srbiji i regionu jednako je uticaj Aleksandra Vučića“, kaže za Danas historičar Milivoj Bešlin.

Na pitanje da li je izjava ruskog ambasadora u Srbiji da će Moskva u Savjetu bezbjednosti podržati ono što odgovara Srbiji zapravo dokaz da se ovdašnja zvanična politika unutar koje dominira volja predsjednika Aleksandra Vučića zapravo dokaz da se država ne udaljava i ne “okreće leđa” režimu Vladimira Putina, Bešlin daje kategorički potvrdan odgovor.

“Svi oni koji falsifikuju realnost i pričaju skaske o navodnoj suprotstavljenosti ruskih i Vučićevih interesa ne govore istinu. Ne može se to razdvajati i praviti od balkanskog Lukašenka žrtva. Interesi režima u Beogradu i Moskvi su apsolutno kompatibilni u regionu i nema govora o njihovom suprotstavljanju. Oni će jedni druge da podržavaju i kao blok da djeluju i dalje nasuprot interesima i vrijednostima demokratskog, zapadnog svijeta”, kaže Bešlin. 

Kako dodaje, cilj režima u Moskvi i u Beogradu je napraviti destrukciju onoga što još uvijek možemo zvati kao „pax americana“ tj. razoriti zapadnu bezbjednosnu arhitekturu u regionu.

“Zbog toga ostaje upitanost nad potezima koje američka administracija povlači na Zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Nekada zaista djeluje kao da jedino u ovom dijelu svijeta ruski interes biva podržan od važnih predstavnika evropskih i američke administracije. Ostaje jednog dana da vidimo koliki je bio uticaj koruptivnih radnji, tj. lobiranja na često nejasne i kontraproduktivne poteze koje neki zapadni predstavnici povlače u našem regionu”, zakjučuje Bešlin.

Slobodna Bosna

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime