Vučić razočaran: BiH je trebala pitati RS da li da Rusiji uvede sanckije

0
253

Pod zapadnim sankcijama su ruski političari, poslovni ljudi, kompanije, dok se Zapad pokušava isključiti i sa ruskog energetskog sektora.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji dajući na sve 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom, prenosi Tanjug.

“To je način kako se uvode sankcije, ali ne mislim da to ima veze sa Republikom Srpskom, ne mislim da je [Milorad] Dodik tu bilo šta uradio i da je kriv, niti Republika Srpska. Prosto ih nisu ni pitali”, rekao je Vučić za komercijalnu televiziju Pink.

Politički čelnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska protive se uvođenju sankcija Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, uključujući i predsjednika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Predsjednik Srbije tvrdi da je Bosna i Hercegovina ipak uvela sankcije Rusiji, uprkos protivljenju entiteta Republika Srpska.

Srbija između Zapada i Rusije

S druge strane, rekao je, Srbija nije prihvatila niti jednu od 23 deklaracije protiv Rusije.

“Trudili smo se da odluke donosimo u skladu sa našim interesima. Očekujem još mnogo poseta, da ne kažem pritisaka”, rekao je srbijanski predsjednik. “Biće mnogo interesantno i korisno za sve nas, ako izdržimo”.

Premda je osudio rusku agresiju na Ukrajinu, Vučić odbija pratiti Zapad u sankcijama Rusiji. Istovremeno, sve su glasniji glasovi iz Brisela da Srbija neće još dugo moći balansirati između Rusije i Evropske unije.

Pod zapadnim sankcijama su ruski političari, poslovni ljudi, kompanije, dok se Zapad pokušava isključiti i sa ruskog energetskog sektora.

IZVOR: AGENCIJE

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime