Znatno više nego što se pisalo: Poznato kolika je Vučićeva plata nakon povećanja u januaru

0
67

Administrativni odbor Skupštine Srbije u januaru je donio odluku o povećanju osnovice za obračun i isplatu plata predsjedniku Republike, poslanicima i postavljenim osobama u službi predsjednika i službi Skupštine, u skladu s Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

Odlučeno je da će to biti povećanje od 12,5 posto od januara ove godine.

Na stranicama Agencije za sprječavanje korupcije posljednji je podatak objavljen u junu prošle godine u kojem se navodi da plata predsjednika države Aleksandra Vučića iznosi 176.545,36 dinara (oko 2.880 KM prema trenutnom kursu). Taj je podatak objavljen nedavno jer je u trenutku donošenja odluke o povećanju plate objavljeno da je imao platu kakvu je imao 2020. godine.

U kabinetu predsjednika Srbije za Danas je rečeno da predsjednička plata nakon povećanja od januara ove godine iznosi 199.126,45 dinara (oko 3.246) KM, a da će novi iznos biti objavljen na stranicama Agencije kada se 2023. godine izvrši uknjižba imovine, a rok za to je 1. maj.

Nova plata je znatno veća od pisanja većine medija u januaru, kada se procjenjivalo da će sa povećanjem u januaru iznositi oko 170.000 dinara.

klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime